Dodon spune că el și majoritatea PSRM-Șor nu recunosc decizia CC și pregătesc o declarație de uzurpare a puterii
Politic 16 aprilie 2021, 20:06 | 5691

Avizul pozitiv dat ieri de Curtea Constituțională, pentru dizolvarea Parlamentului, reprezintă „o uzurpare a Înaltei Curți în favoarea intereselor politice ale Maiei Sandu”. Este interpretarea dată de șeful socialiștilor Igor Dodon, care a criticat dur decizia magistraților și chiar i-a amenințat pe aceștia. Mai mult, Dodon spune că el și majoritatea PSRM-Șor nu recunosc decizia Curții Constituționale, iar alegerile parlamentare anticipate vor avea loc doar atunci când el va dori acest lucru. Dodon a făcut aceste declarații după ce, dimineață, a convocat ședința fracțiunii parlamentare a PSRM.

Igor Dodon a amenințat, în cadrul emisiunii sale online, că după avizul emis ieri de Curtea Constituțională, va urma o perioadă de blocaj și destabilizare.

IGOR DODON, președintele PSRM: "Partidul Socialiștilor și fracțiunea PSRM va iniția un proiect de hotărâre al Parlamentului pentru a aproba Declarația de uzurpare a puterii în stat - ceva asemănător cum a fost în 2019. Eu cred că Parlamentul trebuie să ia decizia de retragere a încrederii față de acești trei judecători care ieri au mers la uzurparea puterii de stat în favoarea Maiei Sandu."

Dodon este convins că partidele din fostul bloc ”ACUM”, PAS și Platforma DA, nu vor susține ceea ce el a numit ”declarația de uzurpare a puterii în stat”, la fel crede și despre fracțiunea Partidului Democrat. Dodon mizează, în acest sens, pe sprijinul celor de la Șor și Platforma ”Pentru Moldova”. El a spus că va face tot posibilul ca alegerile parlamentare anticipate să nu aibă loc prea curând. Potrivit lui, în acest sens, socialiștii au mai multe pârghii.

IGOR DODON, președintele PSRM: "N-o să vă mai dea Guvernul niciun fel de bani pentru alegeri. Decizia se ia cu majoritatea voturilor. Și în Parlament vreau să văd cum o să aveți voi voturi ca să schimbați bugetul. Plus, avem Comisia Electorală Centrală, căreea îi expiră madatul pe data de 17 iunie. Ce faceți voi? Cum o să faceți alegeri fără CEC? Dar fără CEC, alegeri nu faci. Eu am menționat că, dacă Maia Sandu va fi în continuare îngâmfată și încăpățânată, va face alegeri la dânsa în cabinet sau în oficiul PAS-ului. Da, acolo va lua 90%, la PAS. Zece procente vor vota pentru altcineva, inclusiv pentru noi."

Mai mult, Dodon a spus că, după expirarea stării de urgență la 30 mai, Parlamentul ar putea vota pentru instituirea unei noi stări de urgență, astfel încât Legislativul să nu poată fi dizolvat. Pe de altă parte, el a încercat, retoric, să-și asigure susținătorii că PSRM nu se teme de alegeri anticipate și a spus că nu crede că pro-europenii vor reuși să aibă o majoritate în viitorul parlament. La rândul său, deputatul PAS Sergiu Litvinenco susține că Parlamentul trebuie și va fi dizolvat, iar orice încercare de a opri acest proces nu va mai fi un act politic, ci unul penal.

SERGIU LITVINENCO, deputat al PAS: "Dodon e trist și disperat. A pierdut complet contactul cu realitatea, trăind într-o lume paralelă. Atacul asupra Curții Constituționale în general este o chestie de sorginte penală. Ar trebui să se sfătuiască cu specialiştii jurişti pe care i-a plodit în jurul lui. Sigur că ar fi bine ca cei din PSRM să-l oprească. Dacă nu, apoi o vor face cetățenii Republicii Moldova."

Despre iminența alegerilor parlamentare anticiate a vorbit și deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, în cadrul emsiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

LIVIU VOVC, deputat al Platformei DA: "Avizul de dizolvare este. Președintele este obligat să semneze decretul de dizolvare, iar cei care vor încerca pe toate căile să se opună acestui lucru, riscă să fie trași la răspundere pentru că aici chiar va fi uzurparea puterii în stat. Ei încearcă să se mențină la putere fără ca să aibă căi legale. Aici nu trebuie să fie bătălii politice, ci să se facă această rectificare și să găsească bani pentru alegeri. Să nu se trezească unii că vor ajunge și pe la Procuratură ca să dea explicații."

Cu o reacție la amenințările lui Igor Dodon a venit și președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.

REACȚIA CURȚII CONSTITUȚIONALE: "Exercitarea oricărei forme de presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituționale, atât înainte de adoptarea actelor sale jurisdicționale, cât şi ca un act de răzbunare pentru soluţiile adoptate, este inadmisibilă, fiind incompatibilă cu respectarea statului de drept, a autorităţii Curţii şi a supremaţiei Constituţiei."

Domnica Manole a mai menționat că ”politicienii maturi trebuie să țină cont de implicațiile adverse, profunde și de lungă durată pentru stat al atacurilor la adresa judecătorilor constituționali”.

Opinia ta contează. Comentează!