Carburanții tot mai ieftini
Economic 7 decembrie 2022, 15:41 | 1169

După ce carburanții au ajuns să coste în vară aproape 34 de lei litrul, acum se apropie de pragul de 24 de lei. Se vor ieftini și benzina, și motorina, din nou, de la miezul nopții. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică atrage atenția că prețul petrolului pe plan internațional a atins, în ultimele săptămâni, cele mai scăzute cotații din acest an.

Pe parcursul ultimelor trei săptămâni se atestă o scădere constantă a prețurilor carburanților la bursele internaționale, fapt care se reflectă și în prețurile la pompă, calculate de ANRE. Astfel, pentru joi, 8 decembrie, a fost stabilit prețul plafon de 24 de lei și 2 bani, pentru benzină, și de 24 de lei și 10 bani - pentru motorină. În aceste condiții, benzina se va ieftini cu 25 de bani, iar motorina - cu 27 de bani.

COMUNICATUL ANRE: "Nivelul de referință pe plan internațional al petrolului a atins cele mai scăzute cotații. Și asta se întâmplă în pofida relaxării restricțiilor de COVID în China, care este principalul importator de țiței, sau intrarea în vigoare a plafonării prețului și embargoului european asupra petrolului rusesc."

Potrivit Trading Economics, acest fapt se datorează parțial scăderii cererii de petrol la nivel global, condiționată de temerile tot mai mari a unei posibile recesiuni a economiei mondiale, cauzată de inflația ridicată, care afectează tot mai mult cheltuielile de consum. ANRE notează că pe parcursul ultimelor trei săptămâni, prețul benzinei a scăzut cu 2 lei și 84 de bani litru, iar motorina s-a ieftinit cu 3 lei și 5 bani. Dacă ne uităm la evoluțiile cotațiilor petroliere, vedem că barilul de petrol BRENT s-a ieftinit doar pe parcursul ultimelor două zile cu 10 dolari - de la 88 la 78 de dolari barilul.

Opinia ta contează. Comentează!