Image-Description
Energia termică livrată de Termoelectrica, mai scumpă de la 1 noiembrie; ANRE a aprobat tarife provizorii
Economic 20 noiembrie 2021, 13:13 | 1154

Agenția Națională pentru reglementare în Energetică a aprobat prețuri provizorii la energia electrică produsă și tarifele pentru energia termică livrată de Termoelectrica, cât și de către alți titulari de licență pentru producerea, distribuția și furnizarea energiei termice. Decizia a fost luată unanim de către directorii ANRE, în cadrul unei ședințe care a avut loc azi, 20 noiembrie.

Potrivit deciziei, tariful provizoriu la energia electrică a crescut mai bine de două ori, de la 116 bani/kWh la 237 bani/kWh. Această majorare deocamdată nu va fi resimțit în facturile consumătorilor finali.

A fost ajustat și un tarif provizoriu la energia termică – de la 1122 lei/Gcal la până la 1772 lei/Gcal.

Acum patru zile, Termoelectrica a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către Termoelectrica, cu aplicare din 1 noiembrie 2020, adică retroactiv.

Termoelectrica a argumentat necesitatea ajustării tarifelor prin majorarea prețurilor la gazele naturale procurate, cu cca 115,3 %.

ANRE precizează că în conformitate cu pct.1 din Dispoziția nr.5 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, a fost obligată să aprobe prețurile provizorii pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare și tarifele pentru energia termică livrată consumatorilor de către titularii de licență, cu aplicarea acestora începând cu 01.11.2021.

În acest context, ANRE a aprobat prețul provizoriu la energia electrică și tariful pentru energia termică livrată consumatorilor aferent fiecărui titular de licență.

ss

De asemenea, în baza informației prezentate de S.A. „Energocom” și aplicării prevederilor Metodologiei de calculare, aprobare și aplicare a prețurilor reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat prețul provizoriu pentru energia electrică furnizată de furnizorul central de energie electrică S.A. „Energocom” în cuantum de 2,42 lei/kWh (fără TVA), cu 1,19 lei/kWh mai mult decât prețul în vigoare.

În final, ANRE precizează că tarifele pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici și non-casnici nu s-au schimbat, respectiv continuă a fi aplicate tarifele aprobate anterior de către ANRE în baza Hotărârii sale din 26 ianuarie 2021. Astfel, pentru consumatorii casnici deserviți de Î.C.S. ,,Premier Energy” SRL tariful continuă a fi de 1,51 lei/kwh, iar pentru cei deserviți de S.A. ,,FEE-Nord” tariful este de 2,04 lei/kWh.

Opinia ta contează. Comentează!