CEDO a cerut explicații de la Guvernul Republicii Moldova privind dosarul lui Alexandr Stoianoglo
Justiţie 28 iunie 2022, 19:20 | 784

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut explicații Guvernului de la Chișinău în legătură cu deciziile luate în dosarul fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo. Anunțul a fost făcut de avocații lui Stoianoglo, care precizează că CEDO invocă mai multe neclarități. Ministerul Justiției susține că avocații procurorului suspendat manipulează și că Guvernul are timp, până la mijlocul lunii septembrie, pentru a răspunde la întrebările CEDO.

Întrebările judecătorilor de la CEDO vin la aproape șase luni de când avocații lui Alexandr Stoianoglo s-au plâns la Curtea de la Strasbourg.

VICTOR MUNTEANU, avocat: "Curtea Europeană a considerat acele plângeri ca fiind justificate și a pus Guvernului mai multe întrebări. Acestea se referă la faptul dacă probele care au stat la baza reținerii și suspendării erau suficiente ca să convingă un observator obiectiv că anume el a săvârșit acele pretinse infracțiuni."

CEDO a întrebat Guvernul de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale care îl vizează? Autoritățile urmează, de asemenea, să explice reținerea și arestul la domiciliu a lui Stoianoglo.

Ministerul Justiției a publicat un comunicat în care acuză avocații lui Stoianoglo că ar încerca să manipuleze opinia publică. Ministerul susține că aceste întrebări au fost recepționate încă pe 30 mai 2022, concomitent cu înștiințarea trimisă de CEDO Guvernului.

COMUNICATUL MINISTERULUI JUSTIȚIEI: "Astăzi, în spațiul public au apărut doar comentariile avocaților domnului Stoianoglo pe marginea cererilor făcute publice de CEDO în data de 20 iunie 2022, fapt ce nu schimbă datele problemei. Cum am spus anterior, Ministerul Justiției (agentul guvernamental) va solicita opiniile tuturor autorităților implicate și, în termenul oferit de instanța europeană de contencios a drepturilor omului (până pe 22 septembrie 2022), va prezenta poziția Guvernului referitor la cererile menționate."

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în privința căruia este aplicată măsura preventivă sub formă de eliberare provizorie sub control judiciar, este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Pe 23 mai curent, CSP a aprobat raportul Comisiei de evaluare și a acordat calificativul „nesatisfăcător” activității lui Stoianoglo pentru perioada în care era șef al Procuraturii Generale. Totuși, Maia Sandu nu a semnat încă decretul de demitere a acestuia, precizând că așteaptă ca pe cazul Stoianoglo să se pronunțe mai întâi instanța de judecată.

Opinia ta contează. Comentează!