În pofida crizei furajelor, prețul unui kilogram de carne de miel va fi aproape similar cu cel de anul trecut - 90-100 lei
Economic 5 aprilie 2021, 16:06 | 2903

Forfotă mare la stânele de oi, chiar dacă până la Paștele ortodocșilor au mai rămas câteva săptămâni. Acum are loc selecția mieilor. Cei care urmează a fi sacrificați sunt aleși după greutate și vârstă. Crescătorii de oi încă mai primesc comenzi. Cât va costa în acest an un kilogram de carne de miel?

Familia lui Sergiu Șerbină crește oi de câteva generații. Acum are o stână cu peste o sută de ovine. A avut mai multe însă, din cauza secetei, le-a mai rărit. În această primăvară, numărul s-a mărit datorită mieilor.

SERGIU ȘERBINĂ, locuitor al satului Colibași, raionul Cahul: "Acesta are vreo 10 kilograme. Până la Paști se face de 15 kilograme. - Cât are? - Este fătat la începutului lui februarie. În câteva săptămâni se face numai bun."

Din cei peste o sută de miei, vreo 75 vor fi sacrificați și vânduți de Paște.

SERGIU ȘERBINĂ, locuitor al satului Colibași, raionul Cahul: "O să-mi selectez mie de câți am nevoie - restul o să-i vând, pentru a ne scoate investițiile pe care le-am făcut. Mă refer la concentrate, lucernă. - Unde realizezi carnea? - O bună parte la piața din sat iar ce ne mai rămâne, vine lumea de acasă și cumpără. Am deja comenzi pentru Paște. Sunt care vor un miel, sunt care vor doi. M-au anunțat din timp."

În pofida crizei furajelor, determinată de seceta de anul trecut, prețul unui kilogram de carne de miel va fi aproape similar cu cel de anul trecut.

SERGIU ȘERBINĂ, locuitor al satului Colibași, raionul Cahul: "El cu cât este mai tânăr, nu are carne, de ce este mai mare, are carne mai multă. Care nu se zgârcește ea de la 15 kilograme în sus și mănâncă o bucată de carne bună. Pe piață este între 90 și 100 de lei. Sperăm ca prețul să se mențină până la Paște. Anul trecut am dat cu 80 de lei. Poate măcar puțin să ne scoatem din cheltuieli. Anul trecut am luat balotul cu 20 de lei, acum cu 40, porumbul l-am luat cu doi lei, anul acesta cu 4,50 - 5 lei."

Creșeterea oilor în zona Cahulului este o îndeletnicire mai veche. Rasa crescută aici este mai deosebită, inclusiv gustul cărnii de miel.

ION DOLGANIUC, primarul satului Colibași, raionul Cahul: "Denumirea satului Colibași provine de la coliba baciului. Predecesorii noștri, ciobanii din munții Vrancei, prin transhumanță, ajungând în lunca Prutului de Jos s-au stabilit în această regiune și trăiau în colibe. Șeful stânei este baciul."

În satul Colibași sunt 12 stâne.

Opinia ta contează. Comentează!