Image-Description
Kulminski: Statutul Transnistriei, una dintre principalele divergențe dintre Președinția și Guvernul de la Chișinău
Politic 18 octombrie 2019, 11:03 | 2454

Una dintre principalele divergențe dintre Președinția de la Chișinău și Guvernul Republicii Moldova ține de viitorul statut al regiunii separatiste Transnistria, spune Vlad Kulminski, consilier pentru politică externă al premierului Maia Sandu.

Una dintre principalele divergențe dintre Președinția de la Chișinău și Guvernul Republicii Moldova ține de viitorul statut al regiunii separatiste Transnistria, spune Vlad Kulminski, consilier pentru politică externă al premierului Maia Sandu.

Potrivit lui Kulminski, Igor Dodon ar merge „mână în mână” în probleme care se referă la reformele interne: eliberarea procuraturii, sistemului judiciar, deschiderea cadrului economic, crearea regulilor de joc, democratizarea vieții politice și economice în țară, „unde este cât de cât clar ce trebuie făcut, există un anumit consens”. Subiectele care țin politica externă, tangente reglementării conflictului transnistrean, provoacă însă divergențe destul profunde, și, deocamdată, în Republica Moldova nu există un dialog sistematic pe aceste probleme, spune Vlad Kulminski într-un interviu citat de Infotag.

"Guvernul consideră că trupele și munițiile rusești trebuie evacuate de pe teritoriul Transnistriei înainte de reglementarea politică. În opinia președintelui, acest lucru se poate face mai târziu. Guvernul este împotrivă ca actorii externi să convoace o reuniune a marilor puteri, unde să decidă, ca pe timpuri, cui şi care sferă de influență îi va aparține. Astfel de înțelegeri rareori sunt în interesul țării", afirmă consilierul prim-ministrului.

Potrivit lui Vlad Kulminski, se deosebește chiar și abordarea față de reglementarea transnistreană”.

„Forțele proeuropene din Moldova nu sunt gata să jertfească integrarea europeană de dragul reglementării transnistrene. Pentru partidul președintelui, aceasta este o problemă cu prioritate mai mare decât integrarea Moldovei în Uniunea Europeană. Aici este nevoie de o discuție foarte sistemică, serioasă între diferite forțe politice, pentru ca politica urmărită de țară să fie unificată. Acum există divergențe esențiale pe această temă", subliniază Kulminski.

Amintim că runda de negocieri în problema Transnistriei, în formatul 5+2, care s-a desfășurat pe 9-10 octombrie la Bratislava, a fost suspendată, fără să fi fost semnat procesul verbal final al întrunirii. În acest context, premierul Maia Sandu a declarat că nu există condiții interne sau externe și nici consens politic în coaliția de guvernare de la Chișinău pentru spera la o soluție imediată a conflictului transnistrean.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie