Curtea Constituțională a avizat proiectul de lege pentru modificarea Constituției prin referendum
Justiţie 16 aprilie 2024, 20:31 | 469

Curtea Constituțională a avizat proiectul de lege pentru modificarea Constituției, care prevede organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și introducerea dezideratului în Legea supremă. Plebiscitul urmează să aibă loc pe 20 octombrie curent.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova prin referendum corespunde limitelor temporale de revizuire stabilite de articolele 63, al.3 și 142, al.3. Acest aviz este definitiv, nu poate fi supus niciunei căi de atac și intră în vigoare la data publicării și se publică în Monitorul Oficial."

Inițiativa de revizuire a Constituției nu afectează caracterul suveran, independent și unitar al statului Republica Moldova, nici statutul de neutralitate permanentă, a declarat Domnica Manole ulterior, în fața presei.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Curtea a reiterat că obiectivul strategic al Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană presupune și alinierea standardele și principiile pe care aceasta este fondată, inclusiv pe principiile libertății, democrației, respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale, precum și al statului de drept."

Plebiscitul, inițiat de președintele Maia Sandu, urmează să aibă loc pe 20 octombrie curent. Sesizarea a fost depusă la Înalta Curte pe 9 aprilie de 46 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar urma să se desfășoare în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie