Jurnalul orei 17, 25 Aprilie
Jurnalul orei 17:00 25 aprilie 2022, 19:34 | 1252

Prezentat de Eugenia Apostu

E un sat fără școală, grădiniță, punct medical și magazin, dar cei care locuiesc aici, nu-și doresc pentru nimic în lume să plece în altă parte. Vorbim despre satul Făgădău, raionul Florești, cu doar 15 oameni, cinci dintre care sunt copii. Aceștia merg la grădiniță și la școală în satele vecine.

În doi ani de pandemie, sistemul medical a lăsat pe planul doi pacienții cu dizabilități. Afecțiunile sistemului nervos, paraliziile și bolile incurabile de care suferă aceștia nu au dispărut, dar s-au agravat simțitor. Abia acum o lună a fost redeschis centrul de reabilitare pentru copii din Ceadîr-Lunga, una dintre puținele instituții, unde le este oferit tratament specializat. Iar lista de așteptare deja e plină de doritori.

Războiul din Ucraina a creat perturbații speculative pe piața valutară din Republica Moldova, accentuând și mai mult presiunea generată de criza energetică. Moldovenii panicați au cumpărat, ca să-și facă rezerve, aproximativ 400 de milioane de dolari. Presiunea pe piața valutară se apropie de un miliard de dolari și este similară cu cea din 2015 în timpul jafului bancar. Totuși, acum impactul este atenuat. Factorii ce au influențat această tendință au fost analizați de expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie