Un centru de creație pentru mame și copii, refugiați din Ucraina, a fost deschis la Vadul lui Vodă
Social 20 mai 2022, 15:35 | 865

Un centru de creație pentru mame și copii refugiați din Ucraina a fost deschis la Vadul lui Vodă. Acolo, pedagogii calificați îi implică pe copii în diverse activități, făcându-i să uite cât e posibil de mult oroarea războiului... Până acum, refugiații din Vadul lui Vodă, aproape 1000 la număr, nu prea aveau unde să-și petreacă timpul liber cu copiii lor.

Acum două luni, cu nepoatele și fiicele sale, Lina a fugit din calea războiului. Familia a fost adăpostită la o bază de odihnă din orașul Vadul lui Vodă.

LINA, refugiată din Nicolaev: "A fost o atmosferă foarte tensionată. Ne era frică. Auzeam numai bombe, sirene... Nu pot să redau prin cuvinte. Acolo a rămas fiul, ginerele. Sunt bărbați, nu pot pleca. Trebuie să-și apere patria."

Deși nu s-au plâns pe nimic, femeia recunoaște că cei mici simțeau lipsa activităților și comunicării cu prietenii.

LINA, refugiată din Nikolaev: "Nepoata se plictisește. Are nevoie de activități, de comunicare cu alți copii. -Să uite de război? -Da, mai ales că îi este dor."

Copiii refugiaților s-au bucurat mult să afle că special pentru ei, în oraș a fost deschis un centru de creație. Cu doi copii a venit aici și Cristina.

CRISTINA, refugiată din Odesa: "Se află mult timp la aer curat, mergem la plimbări de-a lungul Nistrului. Copiii vin la centrul de aici, își revin câte un pic. Ei se adaptează, acum au parte de mai puțin stres, dar desigur e clar că ei vor acasă."

Centrul de creație lucrează patru zile pe săptămână, iar copiii au un program plin. Dansează, citesc, învață poezii.

Deschiderea centrului de creație pentru refugiați a fost posibilă datorită Asociației Obștești „Help”, fondată de moldovenii stabiliți în Franța. Voluntarii le-au împărțit familiilor refugiaților pachete cu produse alimentare și de igienă.

DIANA CIBOTARI, membră AO „Help”: "Acest proiect are ca scop crearea unei mici comunități de copii și mămici din Ucraina, care vor primi consiliere psihologică. Pedagogul împreună cu psihologul, vor aplica diferite metode. Meloterapia, ergoterapia."

ANASTASIA SERBUL, director-adjunct, Liceul „Ștefan Vodă”: "Familiile și copii refugiaților au nevoie de susținerea întregii comunități, iar noi ca pedagogi trebuie să fim aproape de acești copii, ca să dezvoltăm empatia și comportamentul pro-social."

IURIE ONOFRIICIUC, primarul orașului Vadul lui Vodă: "Acum pe teritoriul localității, în sectorul privat, se află în jur de 60 de refugiați. În zona de odihnă, la pensiuni, se află încă 600."

Proiectul este finanțat de UNFPA Moldova, cu sprijinul Coaliției Naționale „Viața fără Violență în Familie”. Pe lângă centrul de creație din Vadul lui Vodă au fost deschise centre și în orașele Edineț, și Rîșcani. Se planifică ca acestea să activeze până pe 31 iulie.

Opinia ta contează. Comentează!
LIVE