Gigacaloria de căldură s-ar putea scumpi cu aproximativ 400 de lei pentru locuitorii capitalei și cu 695 de lei pentru cei din Bălți
Economic 24 august 2022, 19:49 | 893

Energia termică și cea electrică s-ar putea scumpi esențial din nou în municipiile Chișinău și Bălți. Potrivit unui proiect elaborat de ANRE, gigacaloria de căldură s-ar putea scumpi cu aproximativ 400 de lei pentru locuitorii capitalei și cu 695 de lei pentru cei din Bălți. Autoritatea de reglementare susține că tarifele urmează să crească din cauza scumpirii gazului.

EUGEN CARPOV, director al Consiliului de Administrație al ANRE: "Explicația de bază este creșterea prețului la gazele naturale, care este generată de situația atipică pe care o avem pe piața internațională a gazelor naturale. Sunt creșteri de la o lună la alta care depășesc orice logică economică, ele sunt generate de instabilitatea regională, de războiul din Ucraina, de restricțiile impuse de Federația Rusă în angajamentele de livrare a gazelor către piețele europene."

Mai exact, tariful pentru o gigacalorie de căldură ar urma să crească până la 2.568 de lei pentru consumatorii din Chișinău. Tariful actual este de 2169 de lei. La Bălți este tariful pentru o gigacalorie va crește de la 2.115 lei până la 2810 lei. În plus, se va scumpi și energia electrică, de la 3,35 de lei până la 3,78 lei pentru un kilowatt/oră la Chișinău - și de la 3 lei și 11 bani până la 3 lei și 99 de bani pentru un kilowatt la Bălți. Ultima dată tarifele la energia termică și electrică au fost majorare la sfârșitul lunii ianuarie curent. Calculele ANRE cu tarifele majorate urmează a fi analizate în ședință publică, dar o dată exactă deocamdată nu a fost stabilită.

Opinia ta contează. Comentează!