Alimentația în spitale, evaluată
Social 29 martie 2023, 19:38 | 3053

Ministerul Sănătății a investigat calitatea alimentației în mai multe maternități din Republica Moldova, iar rezultatele sunt deloc îmbucurătoare. Cu această concluzie a ieșit astăzi în fața presei ministrul Ala Nemerenco. Potrivit ei, neregulile depistate și rapoartele întocmite au fost transmise Poliției.

După ședința Guvernului, Ala Nemerenco a anunțat că au fost finalizate rapoartele de evaluare a calității alimentației în patru maternități. Este vorba despre Institutul Mamei și a Copilului, Spitalul Clinic Municipal "Gheorghe Paladi", Spitalul din Ialoveni și Maternitatea Municipală nr. 2.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Să înțeleagă directorii că trebuie să se apuce să curețe instituțiile, deoarece în blocurile alimentare avem două probleme: nu se respectă pregătirea și calitatea alimentației, așa precum sunt recomandările Ministerului Sănătății. Am descoperit deficiențe și în acest ordin, trebuie să mărim rația de fructe, vitamine în alimentație. Lucrăm deja la actualizarea lui."

Potrivit ministrului sănătății, în maternități nu sunt respectate normele de kilocalorii, normele de transfer a mâncării din blocul alimentar în secțiile unde stau pacienții și nu întotdeauna produsele au certificatele de origine strict necesare. Totodată, unele produse, precum fructele exotice, ar trebui eliminate din alimentația copiilor și înlocuite cu altele. „În Republica Moldova există suficiente fructe de origine locală”, afirmă Nemerenco. O altă problemă este furtul din blocurile alimentare.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătății: "Probabil foarte mulți din cetățenii noștri suferă de cleptomanie. Astfel, aceasta este responsabilitatea administrației spitalului să verifice foarte frecvent dacă pleacă sau nu pleacă acasă cu alimentele."

Poliția urmează să investigheze neregulile depistate de comisiile specializate. Zilele trecute, Ala Nemerenco a făcut public un raport de evaluare a alimentației din Spitalul Oncologic. În urma unui control inopinat au fost depistate produse de proastă calitate și fără documente de proveniență. Conform datelor din raport, angajații blocului alimentar furau produse, iar unii lipseau de la locul de muncă. Potrivit ministerului, a doua zi după control, meniul pacienților s-a îmbunătățit, iar bucătăria a început să coacă chifle și croissante.

Nu este prima dată când alimentația pacienților din spitale ajunge în vizorul publicului. Luna trecută, o femeie s-a plâns de calitatea proastă a mâncării de la Spitalul Clinic Municipal "Gheorghe Paladi". Anterior, alți pacienți au reclamat cantități insuficiente de mâncare în farfurie, prezența gândacior în alimente, produse de calitate dubioasă și alte nereguli.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie