Procurorul general interimar spune că Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov sunt bănuiți pe trei capete de acuzare
Justiţie 19 mai 2022, 19:42 | 1197

Odată cu reluarea urmăririi penale în dosarul numit "Punga neagră”, procurorul general interimar Dumitru Robu precizează că doi dintre cei trei figuranți, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, sunt bănuiți pe trei capete de acuzare, iar fostul președinte Igor Dodon este bănuit de corupere pasivă. Imaginile video, în care apar cei trei, printre care și Dodon, ”sunt create artificial”, afirmă deputatul PSRM, Vlad Batrâncea.

DUMITRU ROBU, procuror general interimar: "Referitor la înregistrările video, care au apărut în 2019, ulterior în 2020, prin ordonanțele subsemnatului din 18 mai 2022 a fost pornită urmărirea penală, în privința ex președintelui Republicii Moldova, fiind bănuit de corupere pasivă, în privința lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, în baza bănuielii rezonabile corupere activă, acceptarea finanțării unui partid politic de către un grup criminal organizat și inclusiv trădare de patrie. Exercitarea urmării penale a fost dispusă la Procuratura Anticorupție."

Deputatul socialist Vlad Batrâncea susține că prin reluarea urmării penale în acest dosar se urmărește crearea unei campanii de denigrare a opoziției.

VLAD BATRÂNCEA, deputat PSRM: "Este ceva artificial, creat în laboratoarele lui Plahotniuc, într-un anumit context, despre acest context a vorbit și Maia Sandu. Îmi pare rău că iarăși se pornește o campanie în stilul lui Plahotniuc. Împotriva opoziției apar niște atacuri mediatice."

În replică, reprezentanții puterii declară că socialiștii trebuie să spună deschis ce era în acea pungă, care apare în imagini. ”Faptul că urmărirea penală a fost încetată în perioada în care șef la Procuratura Generală era Alexandr Stoianglo a fost o greșeală”, susține Igor Grosu.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Noi până acum am avut un procuror, care era prieten cu bandiții și iată în perioada lui, cam toate dosarele erau puse ...clasate, puse la murat. Ăla care cu ”salut, Slava”. El nu a văzut o problemă în faptul că profesorii turci au fost expulzați, el nu a văzut o problemă în "Kuliok" și în multe, multe alte scheme. Era un procuror cadou pentru bandiții din Republica Moldova."

La un an de la apariția imaginilor, procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe atunci în funcție, a declarat că nu vede probe pentru cercetarea fostului președinte, iar în octombrie 2020, Judecătoria Chișinău a lăsat în vigoare ordonanța de refuz în pornirea urmăririi penale. Totuși, Curtea de Apel Chișinău a casat hotărârea magistraților de la Judecătoria Ciocana, iar prin această hotărâre a deschis calea legală pentru reînceperea urmăririi penale în privința lui Igor Dodon.

Opinia ta contează. Comentează!