Produsele agricole, fără taxe vamale în UE
Economic 18 iulie 2022, 20:06 | 789

Consiliul Uniunii Europene a decis astăzi dublarea cotelor de acces fără taxe pentru produsele agricole din Republica Moldova. Astfel, toate produsele autohtone vor putea intra, de acum înainte, pe piața europeană, fără achitarea taxelor vamale. Producătorii moldoveni vor putea economisi încă aproximativ 55 de milioane de euro, la exportul a șapte categorii de produse, timp de un an.

Decizia privind Republica Moldova a fost luată de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din blocul comunitar, reuniți în cadrul ședinței Consiliului Uniunii Europene, la Bruxelles. Aceștia au adoptat un regulament de liberalizare temporară a comerțului în privința a șapte produse agricole din Republica Moldova. Astfel, producătorii autohtoni vor putea să își dubleze exporturile de prune, cireșe, mere, roșii, usturoi, struguri de masă și suc de struguri către Uniunea Europeană, pentru o perioadă de cel puțin un an, fără taxe vamale. Reprezentantul Cehiei în Consiliul Uniunii Europene a declarat că ”prin aceste măsuri, blocul comunitar își aprofundează relațiile comerciale cu Republica Moldova și își demonstrează sprijinul pentru stabilizarea economiei acestei țări”.

DECLARAȚIA MINISTRULUI CEH AL INDUSTRIEI ȘI COMERȚULUI JOZEF SIKELA: "Nu putem ignora impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova. Odată cu ridicarea taxelor vamale pentru restul produselor agricole care nu au fost deja complet liberalizate, Republica Moldova poate exporta acum cel puțin de două ori mai multe astfel de produse către UE fără taxe vamale."

Reprezentanții Consiliului Uniunii Europene mai notează că decizia privind exporturile de produse agricole moldovenești vine în contextul în care războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei are un impact devastator și asupra Republicii Moldova, deoarece a afectat infrastructura ucraineană și, drept consecință, țara noastră a pierdut accesul la piețele din Ucraina, Belarus și Rusia.

Opinia ta contează. Comentează!