PAS și Platforma DA cer Guvernului să retragă proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2021
Politic 2 decembrie 2020, 19:37 | 1388

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate și ai Platformei DA cer Guvernului să retragă proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. Deputații Igor Grosu și Alexandru Slusari spun că Executivul a aprobat pe furiș mai multe modificări la lege, iar guvernarea, în loc să ajute oamenii loviți de criza pandemică și cea economică, implementează scheme de corupție prin intermediul noilor prevederi din legea bugetului.

Reprezentanții PAS spun că mult-discutata dublă indexare a pensiei va însemna, în 2021, ”o creștere" a pensiei cu 0,6 la sută, în luna aprilie, și cu 0,2 la sută - în octombrie, plățile unice pentru pensionari, de sărbători, nu mai sunt prevăzute, iar ajutorul de șomaj este bugetat pentru mai puțin de 6000 de persoane. Totodată, ar urma să fie eliminate scutirile personale pentru soț sau soție, iar creșterea cotei TVA la producția agricolă, de la 8 la 12 procente, va duce la scumpirea produselor alimentare. Pe de altă parte, schemele de corupție vor înflori.

IGOR GROSU, președintele fracțiunii PAS: "Se introduce o nouă definiție de țigarete - CIGARILLOS. Acest tip de țigări comercializate de întreprinderile controlate de Nichiforciuc și Andronache vor beneficia de un acciz mult mai mic și vor fi scutite de obligativitatea aplicării avertismentului de sănătate. Prin această modificare, statul va pierde în medie câte zece lei pentru fiecare pachet de țigări vândut de firmele lui Nichiforciuc și Andronache. Nemaivorbind de costurile pentru sănătatea oamenilor, întrucât acestea sunt țigări de proastă calitate."

Schemele noi de corupție, potrivit lui Grosu, țin de importul masiv de medicamente neautorizate, prin modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică, dar și de introducerea unor facilități fiscale pentru casele de pariuri, sau alocarea a încă 68 de milioane de lei pentru construcția Arenei Naționale.

IGOR GROSU, președintele fracțiunii PAS: "Am ajuns ca prin politica fiscală să fie modificată politica penală a țării printr-o altă abordare a infracțiunii de contrabandă. Ieri, aceste documente nici măcar nu erau publicate pe site-ul Parlamentului. În schimb, majoritatea PSRM-Șor le împinge în mod disperat spre votare în prima lectură, în această săptămână."

Noile prevederi din politica bugetar-fiscală au fost criticate și de reprezentanții Partidului Democrat, parteneri de coaliție până adineauri cu socialiștii. Potrivit PD, accizele propuse pentru noul tip de țigări - CIGARILLOS - vor fi de câteva ori mai mici decât pentru țigările obișnuite, iar bugetul de stat va fi prejudiciat cu 160 de milioane de lei pe an. Platforma DA a criticat, de asemenea, proiectul bugetului și viteza, cu care sunt promovate modificările legislative. Alexandru Slusari a atenționat că deputații Platformei DA nu vor fi folosiți pe post de mașinărie de vot. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Boris Harea, nu ne-a răspuns la apel pentru o reacție. Nici deputații Vladimir Andronache și Eugeniu Nichiforciuc nu au fost de găsit la telefon. Totuși, într-un comunicat plasat pe site-ul Guvernului se arată că ”majoritatea măsurilor sunt direcționate spre susținerea domeniilor economice afectate de pandemie și de secetă, iar proiectul conține atât măsuri de diminuare a presiunii fiscale, cât și mecanisme noi de subvenționare”.

Mai târziu, și Andrian Candu a anunțat că deputații grupului ”Pro Moldova” nu vor susține proiectul bugetului în formula actuală.

ANDRIAN CANDU, președintele grupului ”Pro Moldova”: "Republica Moldova trece printr-o situație extrem de dificilă, din punct de vedere al crizei pandemice, crizei sociale și crizei economice. În loc Guvernul să vină să dea o mână de ajutor societății, populației, vine cu propuneri și idei care sunt bazate mai mult pe lobby, protejarea unor interese și chiar cu unele propuneri inexplicabile, în contextul actual."

Deputații neafiliați Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc nu au fost de găsit la telefon, pentru a comenta situația. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Boris Harea, a calificat criticile opoziției drept ”speculații populiste”. Potrivit lui Harea, deputații fac politică cu orice prilej atunci când se află permanent pe baricade și continuu în campanii electorale. La rândul său, Ministerul Finanțelor a notat cu privire la facilitățile fiscale pentru nou tip de țigări că ”modificările propuse au drept scop aducerea în concordanță a legislației naționale cu cea europeană”.

Opinia ta contează. Comentează!