Estonia anunță că va interzice intrarea în țară a cetățenilor ruși cu viză Schengen emisă de Estonia
Externe 11 august 2022, 20:30 | 508

Estonia anunță că va interzice intrarea în țară a cetățenilor ruși cu viză Schengen emisă de Estonia. Regula nu afectează rezidenții permanenți și va intra în vigoare pe 18 august.

URMAS REINSALU, ministrul de Externe al Estoniei: "Vor exista excepții pentru persoane care lucrează într-o misiune diplomatică, persoane a căror muncă este legată de transportul internațional, care au dreptul la liberă circulație în Uniunea Europeană. Regula intră în vigoare peste o săptămână."

Excepțiile mai includ persoanele care vizitează rudele apropiate și cei care vin în Estonia din motive umanitare. Totodată, decizia nu vizează cetățenii ruși cu vize eliberate de alți membri ai Uniunii Europene. "Dar această problemă va fi abordată cu UE la sfârșitul acestei luni", a mai spus ministrul de Externe al Estoniei. Guvernul face acum presiuni ca toate statele membre ale UE să adopte regula. Se așteaptă ca această problemă să fie analizată la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE care va avea loc la Praga la sfârșitul lunii august. Comisia Europeană a declarat anterior că normele actuale ale Acordului Schengen nu prevăd astfel de opțiuni și a calificat discuția drept „foarte ipotetică". Cancelarul german Olaf Scholz s-a arătat sceptic față de o interdicția de intrare în UE pentru toți cetățenii ruși. El a declarat că măsurile care-i țintesc pe toți rușii, inclusiv pe cei nevinovați, sunt mai puțin eficiente. Săptămâna aceasta, într-un interviu pentru ”The Washington Post”, președintele Volodimir Zelenski a declarat că singura modalitate de a împiedica Rusia să mai rupă din teritoriul Ucrainei este ca Vestul să le interzică rușilor să viziteze țările occidentale. "Până își schimbă filozofia, rușii ar trebui să trăiască în propria lume", susține Zelenski.

Opinia ta contează. Comentează!