Ilegalitățile de la ANSA continuă- Jurnalul Săptămânii, 13 Martie
Jurnalul Săptămînii 13 martie 2021, 19:49 | 3453

Sistemul de siguranță alimentară rămâne o structură puternică pentru însușirea surselor financiare ilicite de la diverși producători. Acum șapte luni, Jurnal TV a intrat în posesia unui video exclusiv, în care apare Dumitru Rotari, fost inspector superior al direcției municipale ANSA, care recunoștea schemele de corupție din instituție. Funcționarul a fost filmat cu o cameră ascunsă, iar imaginile au ajuns pe masa procurorilor. Ulterior, el a fost condamnat, iar alți funcționari vizați în același dosar au fost achitați din lipsă de probe. Unii au fost restabiliți, alții avansați în funcție. Astăzi vă prezentăm o altă schemă de estorcare a mitei de la producători, dar și cum au ajuns oamenii fără business, la indicația șefilor de la ANSA.

Aceste imagini au fost făcute în 2019. Dumitru Rotari, același inspector superior al direcției municipale ANSA, discută cu un antreprenor, care l-a și filmat. La aceea întâlnire, funcționarul confirmă că firmei Mezgustcom i-a fost sistată activitatea la indicația șefului direcției municipale siguranța alimentelor, Roman Vengher.

Funcționarul amintește de suspendarea mai multor întreprinderi de prelucrarea cărnii, care ar fi avut loc în anii 2017-2018. Acesta susține că întreprinderile mici erau incomode pentru fabricile mari de mezeluri din Chișinău. Cu alte cuvinte, autorităţile apără businessul mare, lichidând întreprinderile mici şi mijlocii.

Compania Mezgustcom și-a început activitatea în 2009, cu vreo 20 de angajați. Fondatorii spun că întreprinderea activa fără abateri, normele sanitare erau respectate, iar procesul tehnologic era supravegheat de un medic veterinar. Ulterior, un angajat ANSA a insistat ca medicul să fie demis.

Astfel, timp de câțiva ani, un angajat ANSA figura și în calitate de medic veterinar la compania MEZGUSTCOM.

Timp de patru ani, compania a livrat sume impunătoare de bani mai multor angajați ANSA, doar ca să își poată continua activitatea.

Pe actul semnat de administrator erau câteva recomandări pentru a îmbunătăți procesul tehnologic. Peste o lună a apărut o altă prescripție și avea cu totul alt conținut.

Am încercat să discutăm cu angajații ANSA menționați mai sus. La birou nu i-am găsit.

La telefon, șeful Direcției municipale Siguranța Alimentelor Roman Vengher ne-a confirmat că a efectuat personal controlul companiei Mezgustcom.

Reprezentanții companiei atrag atenția asupra acţiunilor ilegale ale angajaţilor Direcției municipale pentru Siguranța Alimentelor, care au dus la pierderi de peste 30 de milioane de lei.

Roman Vengher respinge acuzațiile și afirmă că reprezentanții companiei Mezgustcom ar avea o reputație dubioasă.

Directorul companiei Mezgustcom Iurie Golovco afirmă că întreprinderea a activat eficient și fără abateri.

De la suspendare încoace, la întreprindere au avut loc mai multe procese de judecată. Reprezentanții companiei afirmă că în ultimii patru ani au fost sistematic amenințați.

Revenim la dezvăluirile făcute de Dumitru Rotari, unde funcționarul ANSA povestește cât de greu le este antreprenorilor să activeze dacă nu dau mită celor de la Agenție.

Despre schemele de la ANSA au știut ofițerii CNA și procurorii anticorupție. În iunie 2019, antreprenorul care l-a filmat pe Dumitru Rotari a făcut un denunț la CNA și a prezentat probele video. Pe 28 iunie, Rotari a fost reţinut într-un dosar de trafic de influenţă.

Funcționarul de la ANSA a fost obligat să plătească o amendă de 150 de mii de lei.

Mai târziu, decizia primei instanțe a fost atacată de Curtea de Apel. Prima ședință va avea loc în luna aprilie. Dumitru Rotari a atacat doar privarea de dreptul de a ocupa funcții publice. Se pare că acesta intenționează să revină la ANSA. Am încercat să aflăm opinia fostului șef al acestuia, Roman Vengher.

Ceilalți funcționari ANSA vizați în acest dosar au scăpat basma curată, dosarul fiind clasat din lipsă de probe, spun procurorii anticorupție.

Este de remarcat scandalul din toamna anului 2019, cu importatorii de pește. Atunci, oamenii legii au efectuat 15 percheziţii în municipiul Chişinău, la 11 importatori de peşte, care nu au respectat condiţiile de import, evaluare a conformităţii şi plasare pe piaţă a mărfii, ceea ce a dus la neconformităţi periculoase pentru sănătatea consumatorilor.

La insistența conducerii de atunci a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au fost preluate mostre pentru trimiterea lor spre examinare, din loturi de peşte congelat care cântăreau peste 300.000 de kg, de hering, merluciu trunchi, dar şi macrou.

Potrivit rezultatelor analizelor au fost depistaţi paraziţi de diferite tipuri, în cavitatea abdominală şi pe trunchiul peştilor. Marfa a fost introdusă în Republica Moldova prin punctele de trecere Criva, Otaci şi Tudora, din Franţa, Insulele Faroe, Lituania, Marea Britanie, Norvegia şi Spania.

În cadrul anchetei, oamenii legii au depistat că lucrătorii laboratoarelor uitau să indice loturile infectate. În consecință, peștii infestați ajungeau fără probleme pe masa oamenilor.

Cauza penala a fost pornită la insistența Guvernului. În scurt timp au urmat demisiile. Primul a picat Ion Toma, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. El a fost demis în timp ce se află peste hotare. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de Guvern. Premierul de atunci, Maia Sandu, a dat o explicație succintă în acest sens: "Facem ordine în toate domeniile.

Guvernul Sandu a picat, iar Ion Toma a fost restabilit în cadrul Agenției, doar că nu în Aparatul central, ci în cel municipal. Acum, Ion Toma este adjunctul șefului Direcției municipale Siguranța Alimentelor.

Am încercat să aflăm detalii chiar de la Ion Toma, însă acesta a refuzat să comenteze restabilirea sa în funcție.

Conducerea ANSA de atunci a decis să-l concedieze și pe șeful laboratorului.

Și acest funcționar a fost restabilit în funcție. Am încercat să discutăm cu dumnealui, însă el era ocupat, iar asistenta a refuzat să ne dea un alt număr de telefon.

Materialele au ajuns pe masa procurorilor PCCOCS, iar concluziile au încăput pe aproximativ șapte pagini. Pe 20 octombrie 2020, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Ion Caracuian, sesizează conducerea ANSA.

Cu întârziere, conducerea ANSA a răspuns sesizării procurorilor.

În pofida schimbărilor survenite pe arena politică, schemele de estorcare a banilor din Piața centrală continuă să fie gestionate de către Roman Vengher, șeful ANSA pe municipiul Chișinău. Oficial, responsabil pentru controlul sanitar-veterinar-fito în Piață este specialistul ANSA Lilia Porcescu, soția lui Grigore Porcescu, șef al Laboratorului din cadrul Centrului Republican de Diagnostic Veterinar. Am încercat să discutăm cu Lilia Porcescu, însă nu am găsit-o la locul de muncă.

Potrivit surselor noastre, gestionarea controlului sanitar-veterinar-fito este realizată de administratorul pavilionului nr. 2 al Pieței Centrale din Chișinău, Grigore Jora. Fratele acestuia, Ștefan Jora, este angajat al Direcției municipale pentru Siguranța Alimentelor. Soția lui Ștefan Jora este sora Liliei Porcescu. Schema respectivă ar funcționa în felul următor: seara, la sfârșitul zilei de muncă, Grigore Jora colectează banii, registrele, pe care îi transmite lui Roman Vengher pe strada Vasile Lupu 48 a din Chișinău sau într-un alt loc convenit. Sursele noastre afirmă că tot controlul asupra municipiului îl deține același Roman Venger. Confirmarea a fost făcută și de subalternul său, Dumitru Rotari.

Actualul director al Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici, a refuzat să discute cu noi asupra acestui subiect.

Vladislav Cotici s-ar afla în sistem încă de pe vremea lui Igor Dodon în calitate de ministru al Economiei. Vladislav Cotici ar fi cumătru cu Igor Dodon, dar și cu fratele acestuia, Alexandru Dodon. Sursele noastre susțin că în prezent de la toți marii producători de carne din municipiul Chișinău sunt estorcate sume colosale pentru așa numita acoperire din partea ANSA. Spre exemplu, o companie renumită de producerea mezelurilor ar achita lunar zece mii de euro.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie