Afacere cu chipsuri din fructe
Dorința de a consuma produse fără conservanți, fără zahăr sau coloranți artificiali, dar care abundă în vitamine, au determinat-o pe o tânără din Nisporeni să-și inițieze o mică afacere. Valentina Buhnă produce pistil din fructe cu cele mai neobișnuite arome, gustări din semințe germinate și chipsuri de fructe. Ideea de a face deserturi sănătoase a apărut în urmă cu patru ani. Acum, îndeletnicirea îi asigură familiei și un venit.
VALENTINA BUHNĂ, antreprenoare: "Fiind în concediul de maternitate, mă gândeam ce aș putea să-i ofer copilului meu și nu doar, gustări care să fie folositoare pentru corp și să nu dăuneze. Astfel a apărut desertul, care se numește pistil, desertul din fructe și are doar două componente. Este vorba despre mărul copt și pomușoare sau oricare alte fructe, pe care le avem în grădină."
Așa, Valentina a ajuns să fie autorul a peste 30 de feluri de pistil.
VALENTINA BUHNĂ, antreprenoare: "Aici este setul din zece gusturi: este cireașa cu trandafir, este zmeura, coacăza, cais, agrișul cu mentă, poama cu busuioc și multe alte fructe pe care noi le zdrobim, le mestecăm cu mărul copt și după care le deshidratăm și astfel iese un fel de marmeladă colorată, frumoasă și cu gustul acesta dulce al fructelor, care nu necesită să adăugăm conservanți, aditivi."
Mai târziu, tânără din Nisporeni s-a gândit că ar fi bine să caute alternative chipsurilor, care erau deja în comerț.
VALENTINA BUHNĂ, antreprenoare: "Dezvoltând afacerea, am observat că oamenii au nevoie de ronțăit și gustări mai ușoare. Și așa, am început să deshidratăm merele, am început să facem chipsuri din mere, iar în sezonul rece, chipsurile din citrice. În special, acestea de portocale, pentru că sunt aromate, și oamenii le preferă și în băuturile fierbinți și ca decor chiar."
Pentru a dezvolta afacerea, Valentina Buhnă a accesat patru credite nerambursabile, în sumă totală de 350 mii de lei, care au fost cheltuite pentru utilajul necesar.
VALENTINA BUHNĂ, antreprenoare: "Astfel, am început să dezvoltăm afacerea mai intensiv. Am început cu soțul, dar pe urmă a trebuit să ne implicăm mai mulți, părinții, deja ajutori, muncitori. Așa, pe sezon, în funcție de cerere."
Acum, în sezonul de iarnă, tânără usucă cel puțin 50 de kilograme de citrice pe săptămână.








