CEDO examinează cazul familiei Căldărari
Justiţie 19 mai 2022, 15:57 | 871

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a comunicat Guvernului de la Chișinău o nouă cauză de încălcare a drepturilor omului. Este vorba despre dosarul Virginia Căldărari și Lilian Căldărari contra Republicii Moldova. Reclamanții sunt reprezentați la CEDO de Asociația Promo-LEX.

Potrivit avocaților de la Promo-Lex, reclamanții invocă neglijența medicală. Este vorba despre o anestezie generală, pentru o extracție dentară, efectuată pe 29 noiembrie 2011, care a generat un stop cardiac și comă cerebrală timp de câteva luni, ceea ce l-a lăsat pe Lilian Căldărari cu leziuni neurologice grave și paralizie completă. Într-un mesaj pe facebook, avocatul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, scrie că Lilian Căldărari era pasionat de sport și acum ar fi putut juca fotbal, ar fi putut trece prin prima dragoste sau merge la facultate, dar erorile și lacunele sistemului medical i-au furat aceste oportunități. DUMITRU SLUSARENCO, avocat Promo-LEX: "Practicile abuzive care tratează uneori pacienții ca pe obiecte pe conveier, procedurile efectuate fără pregătirea prealabilă necesară și impunerea abuzivă a pacienților de a semna acorduri la intervenții fără a li se explica clar riscurile, sunt elemente ale acestui caz și simptome ale unui sistem medical deficient."

”Ineficiența sistemului de justiție de a investiga și a sancționa astfel de cazuri vorbește despre un cerc vicios, în care nimeni nu este protejat”, comentează avocatul Dumitru Sliusarenco. Urmărirea penală, începută la cererea Virginiei Căldărari, pe 18 septembrie 2012, a fost întreruptă în mai multe rânduri pe motiv că nu ar fi fost comisă nicio infracțiune. Ulterior, cauza a fost redeschisă de către judecătorul de instrucție, care a constatat deficiențe în anchetă. Ultima redeschidere a fost dispusă pe 17 februarie 2017. În fața Curții, reclamanții au invocat încălcarea drepturilor lor în temeiul articolelor 3, 8 și 13 din Convenție, susținând că starea de sănătate a lui Lilian s-a agravat din cauza neglijenței medicale. Reclamanții susțin că nu au dispus nici de un remediu efectiv, prin care să își exercite drepturile în cadrul procedurii civile.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a invitat Guvernul Republicii Moldova să furnizeze informații referitor la ancheta efectuată. În același timp, CEDO solicită Guvernului să prezinte copiile documentelor relevante în cazul reclamanților, precum și alte informații cu privire la utilizarea anesteziei, dar și poziția experților din Republica Moldova. Drama familiei Căldărari a fost relatată în cadrul emisiunii ”Femeile vorbesc” de la Jurnal TV.

Opinia ta contează. Comentează!