CC a anulat actul prin care coaliția PSRM-ȘOR a modificat componența nominală a Biroului permanent al Parlamentului
Politic 27 iulie 2021, 15:35 | 1488

Încă o hotărâre votată la ședința nocturnă a fostului Parlament în decembrie 2020, de fosta majoritate parlamentară PSRM-ȘOR a fost anulată astăzi de Curtea Constituțională. Este vorba de actul prin care a fost modificată componența nominală a Biroului permanent al Parlamentului. Sesizarea la Curte a fost depusă de foștii deputați ai Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plângău și Maria Ciobanu.

Potrivit autorilor sesizării, la ședința din 3 decembrie 2020, fără a avea un proiect de hotărâre, chiar în cadrul ședinței plenare, fracțiunea Partidului Socialiștilor s-a înțeles cu fracțiunea Partidului Șor să modifice componența nominală a Biroului permanent al Parlamentului. Asta după ce, în Legislativ, a fost constituită o nouă structură a fracțiunilor, urmare a apariției platformei „Pentru Moldova”.

SERGHEI ȚURCAN, judecător CC: "Autorii sesizării, printre argumentele pe care le-au prezentat, menționează că hotărârea contestată a fost examinată și votată în lipsa de facto a proiectului de hotărâre."

VALERIU CUCIUC, reprezentantul Parlamentului: "Din stenogramă putem să desprindem situația cum s-a votat acest proiect existent, nominalizând că există suplimentul la ordinea de zi care a fost repartizat deputaților, distribuit, concomitent existând numărul 484 și avem înregistrarea."

Urmare a dezbaterilor, Curtea Constituțională a admis sesizarea.

DOMNICA MANOLE, președintele CC: "Se declară neconstituțională hotărârea Parlamentului numărul 2019 din 3 decembrie 2020 pentru modificarea hotărârii Parlamentului numărul 149 din 29 noiembrie 2019 privind componența numerică și nominală a Biroului permanent al Parlamentului. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în „Monitorul Oficial al Republicii Moldova”."

În cadrul ședinței nocturne a Parlamentului, din 3 decembrie 2020, au fost votate pe bandă rulantă mai multe legi și hotărâri, care au fost anulate ulterior de Curtea Constituțională. Între acestea se numără cea cu privire la statul limbii ruse și trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui, în cea a parlamentului - pe atunci controlat de coaliția PSRM-ȘOR. Opoziția a blocat tribuna parlamentului și chiar au avut loc îmbrânceli, iar în fața Legislativului au protestat mai mulți cetățeni.

Opinia ta contează. Comentează!