Image-Description
Cabinetul din Umbră | Opoziția adună semnături pentru o ședință extraordinară a Parlamentului în problema Aeroportului
Politic 27 decembrie 2019, 09:33 | 2979

Opoziția ar deține 26 din cele 34 de semnături necesare pentru convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului, în care să se discute subiectul Aeroportului Internațional Chișinău. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Platformei DA, Alexandru Slusari, în emisiunea „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. Deputatul a mai spus că, începând de astăzi, va începe colectarea tuturor semnăturilor necesare.

Alexandru Slusari spune că la raport în Parlament trebuie convocați prim-ministrul, șeful Serviciului de Informații și Securitate, șeful Centrului Național Anticorupție, procurorul general, precum și ministrul Justiției.

„Este necesar să clarificăm situația și, în funcție de derulare a evenimentelor, vom acționa în continuare – moțiune de cenzură, proteste – totul e posibil”, a subliniat Slusari.

În opinia sa, este absolut clar că securitatea Republicii Moldova este pusă în pericol.

„Noi vrem cât mai repede să fie examinată chestiunea și pus punct asupra statutului juridic al aeroportului. Pentru noi nu există altă soluție decât anularea contractului de concesionare. Acest contract a fost încheiat cu grave încălcări, în baza concursului închis, cu păstrarea acestei taxe aeroportuare”, susține Alexandru Slusari.

Pe de altă parte, deputatul PSRM Grigore Novac a insistat că noul beneficiar al companiei „Avia Invest”, cea care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, ar avea legături cu Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc.

Novac afirmă că ar avea informații din surse credibile, pe care însă a refuzat să le facă publice.

„În realitate, ce s-a produs zilele trecute? Acest drept de concesiune s-a întors exact la cei care au fost până la Rothschild (fostul proprietar al companiei Avia-Invest, Nat Rothschild – n.red.), doar că a apărut o altă persoană pe arena acestui aeroport. Acest cetățean al Federației Ruse, Andrei Goncearenko, era „back” și acum a devenit „front”, pe primul plan”, afirmă Grigore Novac, care a lăsat să se înțeleagă că afaceristul britanic a fost folosit ca o persoană interpusă.

Emisiunea integral o puteți vedea aici:

Amintim că, pe 23 decembrie, a devenit cunoscut faptul că miliardarul rus Andrei Goncearenko a devenit noul beneficiar Aeroportului Internațional Chișinău, după ce NR Investment Limited a lui Nat Rothschild ar fi cedat controlul asupra Avia-Invest.

Această firmă a obținut în concesiune Aeroportul Chișinău în 2013, pentru o perioadă de 49 de ani, iar de atunci firma, care ar fi controlată de Ilan Șor, și-a schimbat de câteva ori proprietarii. Pe 12 septembrie, premierul Maia Sandu anunța că Guvernul a depus o cerere de chemare în judecată a firmei „Avia-Invest” și a cerut instanței recunoașterea nulității contractului de concesiune a aeroportului și a terenului aferent acestuia. Marți, pe 24 decembrie, Alexandru Slusari a expediat o sesizare în adresa procurorului general, solicitând informații privind ancheta penală în cazul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

Opinia ta contează. Comentează!