Benzina A95 va costa mâine 33,23 lei, iar prețul motorinei va ajunge până la 30,40 lei
Economic 9 iunie 2022, 19:20 | 1295

Prețurile carburanților ating noi valori record! Motorina trece de pragul psihologic de 30 de lei pentru un litru, iar benzina sare peste 33 de lei litrul.

Potrivit noilor prețuri plafon stabilite pentru mâine de ANRE, benzina A95 va costa 33 de lei și 23 de bani pentru un litru, cu 30 de bani mai mult decât azi. Motorina se va scumpi și mai mult - cu 53 de bani - și va costa 30 de lei și 40 de bani. Se întâmplă în timp ce prețul petrolului pe piața internațională se apropie din nou de vârful din luna martie, cel mai mare din ultimii 14 ani. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică informează că, în majoritatea statelor de pe continentul european, prețurile carburanților sunt mai mari decât în Republica Moldova. Într-un an benzina s-a scumpit cu aproape 13 lei, iar motorina cu 12 lei litrul.

Astăzi, prețul petrolului de tip Brent a atins prețul de 124 de dolari pentru un baril, după ce China a anunțat o creștere a exporturilor cu aproape 17% față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru sugerează o cerere mai mare de țiței, pe fondul scăderii producției din Rusia și a embargoului impus de mai multe state occidentale.

În ultimele trei luni, prețul benzinei în Republica Moldova a crescut cu 6 le și 50 de bani, iar prețul motorinei - cu 5 lei și 40 de bani. Cei de la ANRE spun că majorările fără precedent reprezintă o consecință a relansării economiilor lumii după perioada pandemică, ceea ce a provocat o cerere mai mare decât oferta, dar și criza generată de războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice tradiționale.

ANRE a publicat și un grafic al prețurilor la carburanți pe continentul european, din care se vede că Republica Moldova se află pe locul cinci la capitolul ”cea mai ieftină motorină” și pe locul opt la ”cea mai ieftină benzină”. Din datele prezentate, se observă că Republica Moldova este surclasată la capitolul prețuri ieftine de Rusia, Belarus, Malta sau Ungaria, iar cele mai mari prețuri se atestă în statele scandinave, în Danemarca sau Islanda. E adevărat că și veniturile cetățenilor acolo sunt printre cele mai mari.

Opinia ta contează. Comentează!