Diaspora vrea să-și facă dreptate
Politic 25 februarie 2019, 20:43 | 2532

Cetățenii Republicii Moldova, domiciliați permanent sau temporar peste hotare, semnalează încălcarea dreptului de a vota în cadrul alegerilor de ieri, 24 februarie, și cer constatarea acestei nereguli. Concetățenii din diasporă au lansat o petiție la adresa autorităților de la Chișinău și a misiunilor de observare, prin care anunță că au fost privați de dreptul la vot.

Semnatarii afirmă că li s-a încălcat dreptul de a alege prin nedeschiderea secțiilor de votare conform criteriilor prevăzute de Codul electoral.

Autorii petiției se declară nemulțumiți de interdicția de a vota cu pașaportul al cărui termen de valabilitate a expirat.

Semnatarii cer constatarea abaterii și luarea măsurilor corespunzătoare. Amintim că la alegerile din 24 februarie, mai mulți concetățeni stabiliți peste hotare și-au manifestat indignarea pe rețelele de socializare, plasând imagini de la secții de votare, în care le-au fost respinse contestațiile.

Spre deosebire de scrutinul prezidențial din 2016, cetățenii Republicii Moldova stabiliți peste hotare și-au putut exprima opțiunea de vot la alegerile parlamentare din 24 februarie doar în baza pașaportului valabil sau a livretului de marinar. Mai mulți reprezentanți ai diasporei au cerut anterior excluderea acestei prevederi din legislație, dar guvernul a respins propunerea.

Opinia ta contează. Comentează!