ONU și SUA îndeamnă la crearea unei zone demilitarizate în jurul Centralei nucleare Zaporojie
Externe 12 august 2022, 20:40 | 592

Volodimir Zelenski cere comunităţii internaţionale să reacţioneze imediat pentru a determina plecarea ruşilor de la Centrala nucleară de la Zaporojie. Aceasta a fost din nou bombardată joi, Ucraina şi Rusia acuzându-se reciproc de atac. Situația creată a fost abordată ieri la Consiliul de Securitate al ONU, unde s-a cerut demilitarizarea zonei.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat în cadrul dezbaterilor de la ONU că în mod preliminar, nu există o amenințare imediată la adresa siguranței nucleare ca urmare a bombardamentelor. Totuși...

RAFAEL GROSSI, director general AIEA: "Acest lucru se poate schimba în orice moment. Cer ca ambele părți să coopereze cu AIEA și să permită ca o misiune să vină la Centrala nucleară din Zaporojie cât mai curând posibil. "

În replică, reprezentantul Rusiei a declarat că acuzațiile la adresa țării sare sunt cinice și Moscova se opune îndemnului ONU de a demilitariza Centrala nucleară Zaporojie.

VASILI NEBENZIA, ambasadorul Rusiei la ONU: "Demilitarizarea Centralei ar face-o vulnerabilă în fața celor care vor să o viziteze, ca să zic așa. Nimeni nu știe cu ce scopuri. Nu putem exclude provocări și atacuri teroriste. Așa că trebuie să păstrăm Centrala."

Iar reprezentantul permanent al Ucrainei a declarat că însăși întrunirea este cinică, având în vedere că Rusia a recurs la bombardamente asupra Centralei nucleare, subliniind că Ucraina va acorda asistența necesară misiunii AIEA. Ambasadorul a cerut rușilor să părăsească centrala.

SERGII KISLITSIA, ambasadorul Ucrainei la ONU: "Destul cu jocurile! Niciunul dintre noi nu poate opri vântul dacă poartă radiații. Dar împreună suntem capabili să oprim un stat terorist. Și cu cât mai devreme oprim Rusia, cu atât mai repede Europa și lumea se vor putea simți din nou în siguranță."

Statele Unite sprijină propunerea ONU de a crea o zonă demilitarizată în jurul Centralei nucleare din Zaporojie.

BONNIE JENKINS, subsecretar Departamentul de Stat: "Este deosebit de revoltător faptul că acțiunile Federației Ruse au loc în timpul Conferinței de revizuire a Tratatului de neproliferare nucleară, aflată în curs de desfășurare. Comportamentul Federației Ruse nu ar putea submina în mod mai direct decât atât interesele comune ale statelor părți în ceea ce privește consolidarea neproliferării, a dezarmării și a utilizării pașnice a energiei nucleare."

Iar China, care deține președinția rotativă a Consiliului de Securitate, este îngrijorată de atacurile care subminează siguranța personalului de la centrală, subliniind că în cazul unui accident, consecințele ar fi mai mari decât la Fukushima.

Într-un nou video postat pe contul său, președintele Volodimir Zelenski a cerut ca lumea să acționeze mai rapid și mai dur.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Rusia a atins un nou nivel de josnicie în istoria mondială a terorismului. Nimeni altcineva nu a folosit atât de evident o centrală nucleară pentru a amenința întreaga lume și pentru a impune anumite condiții. Și absolut toată lumea ar trebui să reacționeze imediat pentru a-i expulza pe invadatori de pe teritoriul Centralei nucleare din Zaporojie. Acesta este un interes global, nu doar o nevoie a Ucrainei."

Centrala Zaporojie, construită în epoca sovietică, este cea mai mare din Europa. Cele șase reactoare cu apă sub presiune (dintre care cel puțin două funcționează în prezent) sunt importante pentru Kiev, deoarece pot produce energie pentru până la patru milioane de locuințe, conform The Guardian. Situată pe malul râului Nipru, la Energodar, la sud-vest de orașul Zaporijie, centrala ocupă o poziție strategică atât pentru forțele ruse, cât și pentru cele ucrainene. Centrala a fost ocupată de armata rusă în primele zile ale războiului ruso-ucrainean.

Opinia ta contează. Comentează!