Pe 1 iunie, Republica Molodva va fi gazda summitului Comunității Politice Europene
Politic 27 aprilie 2023, 20:03 | 722

Pe 1 iunie, când va avea loc summitul Comunității Politice Europene, Republica Moldova va deveni ”centrul Europei”. Declarația a fost făcută de președintele Mai Sandu, care a precizat că țara noastră va găzdui pentru prima dată aproximativ 50 de șefi de stat și de guvern din Europa, dar și oficiali ai blocului comunitar. Este un moment, care reprezintă atât o recunoaștere internațională pentru Republica Moldova, cât și o responsabilitate imensă, a afirmat șefa statului într-o conferință de presă.

MAIA SANDU: "Pe 1 iunie, în satul Bulboaca, țara noastră va avea onoarea, pentru prima dată, să găzduiască aproximativ 50 de șefi de state și de guverne din Europa și oficiali ai Uniunii Europene. În aceste vremuri dificile, când Rusia continuă să ducă un război inuman împotriva Ucrainei, sprijinul diplomatic oferit de acest eveniment este de neprețuit. Pacea și democrația în țara noastră vor fi protejate”

Comunitatea Politică Europeană este un for înființat anul trecut, în cadrul căruia liderii europeni pun în dezbateri soluții la cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

MAIA SANDU, Președintele Republicii Moldova: "Vom pune în dezbatere chestiuni vitale legate de război și pace, de viitorul Europei, de viitorul celor 750 de milioane de oameni ce muncesc pe continentul european, adică și de viitorul Republicii Moldova, ca stat european ce și-a ales drumul său ferm în UE."

Astfel, summitul care va fi organizat pe 1 iunie reprezintă o investiție în viitorul Republicii Moldova, a punctat șefa statului.

MAIA SANDU, Președintele Republicii Moldova: "Vrem să fim parte integrantă a pieței europene, să vindem tot mai multe produse moldovenești în țările UE, să ne conectăm la rețeaua de transport europeană. Pentru noi, cetățenii Republicii Moldova, summitul are o semnificație majoră. Este o recunoaștere internațională este și un mesaj foarte clar că Moldova nu este singură."

Cât privește măsurile de securitate care vor fi întreprinse, Maia Sandu a dat asigurări că autoritățile s-a pregătit temeinic și lucrează inclusiv cu instituțiile de resort ale altor state. Costurile pentru organizarea Summitului Comunității Politice Europene vor fi suportate de Guvernul de la Chișinău, iar o parte din cheltuieli vor fi acoperite de Consiliul Uniunii Europene.

Opinia ta contează. Comentează!