Demcenco ar fi dat indicații ilegale angajaților din penitenciare și și-ar fi plasat prietenii și nepotul în funcții de conducere
Justiţie 17 februarie 2021, 20:00 | 1093

Directorul adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco, ar fi scăpat de cel puțin două dosare penale. Surse Jurnal TV susțin că Demcenco ar fi dat indicații ilegale angajaților din mai multe penitenciare și și-ar fi plasat în funcții de conducere prieteni și apropiați, inclusiv pe nepotul său. Sursele noastre susțin că anume Demcenco ar fi fost cel care coordona transferul unor deținuți de la o pușcărie la alta. Subalternii care nu se supuneau indicațiilor lui erau dați afară din sistem. Jurnal TV a recepționat o scrisoare anonimă în care sunt descrise mai multe presupuse abuzuri atribuite lui Demcenco, iar un coleg de-al nostru a încercat să verifice acuzațiile invocate.

Potrivit unor acte furnizate de un fost angajat al Administrației Naționale a Penitenciarelor, la sfârșitul lunii decembrie 2019, împotriva lui Serghei Demcenco a fost inițiată o cauză penală în care acesta era cercetat pentru tortură. Materialele cauzei au fost transmise de PCCOCS la Procuratura Municipală. Acolo, acestea au zăcut un an de zile, iar în noiembrie 2020, procurorul Mihail Cebotari a decis clasarea dosarului penal din motiv că nu ar ofi întrunit elementele infracțiunii. Asta desi în ordonanța de încetare a cauzei penale scrie altceva.

“Potrivit ordonanței urmăririi penale, în perioada ianuarie-octombrie 2019, directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco, de comun cu alte persoane neidentificate la moment, urmărind scopul eliberării din funcție a angajatului ANP, Zabalotnâi Veaceslav, prin cauzarea intenționată a unei dureri sau a unei suferințe psihice, aplicând metode de intimidare și presiune psihologică, la 13 august 2019 au intrat în biroul angajatului, aplicând violența phisihică manifestată prin amenințare cu răfuială fizică, au percheziționat ilegal biroul de serviciu al acestuia.”

Potrivit surselor Jurnal TV, pe numele lui Serghei Demcenco ar fi fost pornită o cauză penală pentru trafic de influență în octombrie 2019 de către Procuratura Anticorupție. Demcenco era atunci suspectat de faptul că, în perioada 2017-2019, ar fi semnat mai multe documente în favoarea nepotului său, Mihail Papca, pe care tot el l-ar fi angajat, ilegal, în sistemul administrației penitenciare. Tot atunci, nepotul lui Demcenco a beneficiat de o deplasare de serviciu în America. Aceste detalii se regăsesc și în scrisoarea anonimă venită pe adresa redacției noastre în care se menționează că, în martie 2020, magistrații Judecătoriei Chișinău cu sediul la Ciocana l-a declarat vinovat pe Sergehi Demconco de trafic de influență. Ultimul a constestat decizia la Curtea de Apel, iar acolo judecătorii au emis o decizie irevocabilă prin care a fost menținută decizia Judecătoriei Ciocana. Între timp, Autoritatea Națională de Integritate ar fi emis un act de constatare conform căruia a fost încetată procedura de control în privința lui Serghei Demcenco. Dintr-o discuție telefonică dintre Serghei Demcenco și subalternul său de la Tighina, obținută de reporterii noștri, reiese că angajarile se făceau în baza relațiilor clientelare și cumetrismului.

Discuție telefonică dintre Serghei Demcenco și subalternul său Andrei Mârzat: "-La ordin domn' director. -Angajata ta de la resurse umane... cum se numește? -Sterpu Maria. -Cine a adus-o? -Pe timpul lui dl Buzu a venit. -Da, eu tot țin minte că atunci a venit, dar tu cu ea discuți? -Eu pe tema asta nu am deschis cărțile. -Tu cu ea la tema asta ai discutat sau nu? -Eu am discutat că este om, dar cine și cum nu a explicat."
Mai departe, în aceeași discuție, Demcenco își exprimă nemulțumirea în legătură cu faptul că nepotul său nu a fost angajat în sistem așa cum a cerut el, dar persoana responsabilă de angajări s-ar fi adresat la Aparatul Central de la Administrația Națională a Penitenciarelor. Discuție telefonică dintre Serghei Demcenco și subalternul său Andrei Mârzat: "-Trebuia să-i spui că este om, luctrător de-al nostru. I-a legătura cu cadrele BEEEEP i-a spus că nimeni nu mi-a spus nimic. -Nuu, la noi au sunat și au întrebat de funcția ajutor pentru ofițerul de serviciu și ea nu știe. Noi nu avem așa funcție vacantă de asta și a spus. -El este ajutor de serviciu. -Nu, iată a sunat Natalia și a întrebat dacă trebuie să vină ajutor de serviciu și i-a spus că noi nu avem nevoie, ea nu a greșit cu nimic Sergehi Mihailovici. -Explică-I normal, dacă este incopententă eu am să găsesc alt om competent. Cum s-a dat indicația, ea sună BEEEEP și discută cu cadrele din ANP aici nu-i cum vrea ea. -Pur și simplu știți care este situația Serghei Mihailovici, eu trebuie să găsesc aici un om de la mine și să-l pun de. -Eii, pune-l. Te descurci tu!"

Într-o altă discuție telefonică dintre aceeși indivizi, Serghei Demcenco se arată extrem de supărat că subalternul său nu i-ar fi respectat ordinile.

Discuție telefonică dintre Serghei Demcenco și subalternul său Andrei Mârzat: "-Alo. -Să trăiți domn director. -Da, bună. -Mîrzac de la opt vă deranjează. Mi-a spus șeful să fac legătura cu dvs. -El cred că a înțeles ceva, în fine, tu în general cu ce te ocupi? - Cu lucru, lucrez. -Cu ce lucru? -Cu indicațiile domnului director, cu situația operativă la control. -Să-mi scrii cu ce te ocupi tu, cu ce te-ai ocupat tu toată săptămâna și scrii raport cu ce te-ai ocupat concret în fiecare zi și cu hârtia asta să te duci la ministru cum ai vrut tu. -Eu nu am de gând să mă plâng la nimeni."

În aceeași convorbire, Demcenco folosește un limbaj extrem de vulgar.

Discuție telefonică dintre Serghei Demcenco și subalternul său Andrei Mârzat: "-Nu capu, că ești prea important eu ți-am spus tu prea multă atenție atragi asupra ta. -Mă scuzați, mie îmi trebuie concediu. -Pentru mine gata s-a terminat, scrie .... și te duci la prim-ministru să vorbești. -Ce am eu cu prim-ministru? -Gata, eu ți-am zis, scrie raport cu ce te-ai ocupat toată săptămâna. -Dați-mi vă rog concediu, Serghei Miahilovici.

Din scrisoarea anonimă venită la Jurnal TV reiese că Demcenco, practic, trăgea sforile la toate penitenciarele din țară, iar penitenciarele 8 și 12 de la Tighina ar fi controlate de un prieten de-al său, Oleg, care ar fi fost pus în funcția de șef al penitenciarului nr.8 tot de către Demcenco, după ce, în acea pușcărie, în 2018, doi deținuți ar fi omorât un coleg de celulă, pentru a destabiliza situația, iar șeful de atunci să fie demis. Demcenco ar fi știut despre aceasta, dar nu a sancționat pe nimeni. Potrivit scrisorii anonime, în penitenciarele de la Tighina deținuții ar chefui cu șefii și ar dispune de anumite privilegii contra bani - scheme despre care Demcenco ar cunoaște. Mai mult, în scrisoarea citată se menționează că ar fi existat un mecanism de colectare ilegală de fonduri în rândul angajaților cu scopul evitării controalelor din partea organelor centrale. Am încercat astăzi să-i luăm o reacție lui Serghei Demcenco în legătură cu informațiile descrise mai sus, dar acesta nu a fost lăsat de gardieni să discute cu presa.

Cât despre celelalte acuzații la adresa lui Demcenco despre care se menționează în scrisoarea anonimă, precum că, la indicația lui, ar fi fost transferați, contra cost, unii deținuți dintr-o pușcărie în alta, avocatul lui Seghei Demcenco nu confirmă, dar nici nu infirmă această posibilitate. El susține însă că există proceduri care prevăd asemenea transferuri.

RUSLAN DODICA, avocat: "Desigur că există conflicte între ei și când Administrația nu se poate isprăvi cu acei condamnați care în interior au conflicte, se adoptă decizii de ai despărți."

Avocatul lui Demcenco neagă acuzațiile imputate clientului său precum că acesta ar fi colectat bani de la angajații penitenciarelor.

Opinia ta contează. Comentează!