Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat cererea de demisie a preşedintelui interimar al CSJ, Tamara Chișca-Doneva
Justiţie 25 august 2023, 19:55 | 490

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat parțial cererea de demisie a preşedintelui interimar al Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva. Se întâmplă după ce în iulie curent, CSM a dat start procesului de evaluare a integrității financiare și etice a judecătorilor de la instanța supremă. Chișca-Doneva a spus că ar fi inoportună participarea sa la proba de evaluare. Asta pentru că mandatul său va expira în iunie 2024. Astfel, de astăzi, magistrata este eliberată din funcția de judecătoare a CSJ, deși ea a depus cerere de demisie pentru 31 decembrie.

În debutul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, Tamara Chișca-Doneva a cerut recuzarea membrului CSM Nina Cernat.

TAMARA CHIȘCA DOVENA, judecătoare: "Nina Cernat nu deține calitatea de membru al CSM legal și faptul că există împrejurări ce exclud participarea dânsei la aceste chestiuni care pun la îndolială obiectivitatea și nepărtinirea sa și făcând referire la legea CSM solicit exluderea Ninei Cernat de la examinarea cererii mele de demisie."

Cererea a fost însă respinsă. Astfel, judecătoarea a cerut amânarea examinării subiectului privind cererea de demisie.

TAMARA CHIȘCA DOVENA, judecătoare: "Vreau să mă gândesc asupra acestei cereri. Vreau să angajez un avocat, să formulez apărare."

Nemulțumită, magistrata a părăsit sala.

Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva și magistratul, Ion Guzun, au demisionat din funcțiile de la CSJ. Asta după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat start, în luna iulie, procesului de evaluare a integrității financiare și etice, în cadrul Comisiei Pre-Vetting, a judecătorilor de la instanța supremă. Tamara Chișca-Doneva a indicat în cererea adresată CSM că solicită demisia începând cu data de 31 decembrie 2023, cu achitarea indemnizației unice de concediere. Judecătoarea a mai invocat în cerere faptul că buna funcționare a CSJ este grav afectată din cauza numărului de posturi vacante și consideră inoportună participarea sa la evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting pentru că mandatul său expiră curând, mai exact în data de 14 iunie 2024.

Opinia ta contează. Comentează!