Emma Tăbârță și alți trei foști angajați ai BNM au fost achitați în dosarul numit generic ”Laundromat”
Justiţie 5 ianuarie 2023, 19:39 | 923

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale, Emma Tăbârță, și alți trei foști angajați ai BNM au fost achitați în dosarul „Laundromat”, care a permis spălarea a 22 miliarde de dolari printr-o instituție bancară. Hotărârea a fost pronunțată ieri de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucan. Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel în decurs de 15 zile.

Emma Tăbârță și alți trei angajați ai BNM au fost învinuiți de neglijență în serviciu ce a dus la spălarea prin sistemul bancar a unor sume imense de bani, proveniți din Rusia. Mai exact, în perioada 2011-2014, cei patru ar fi întreprins acțiuni în raport cu o bancă din Republica Moldova, care la acea etapă era supusă controlului cu periodicitatea de un an, fapt ce a generat efectuarea unor tranzacții suspecte de miliarde de dolari.

Potrivit procurorilor, în consecință a fost grav afectată imaginea Republicii Moldova, fiind influențată buna activitate a instituțiilor financiar-bancare și a sistemului bancar în întregime. Totuși, apărătorii au reușit să demonstreze faptul că atât Emma Tăbârță, cât și alte trei persoane nu au avut posibilități reale de a contracara aceste ilegalități.

Opinia ta contează. Comentează!