Image-Description
Moscova insistă ca protocolul de la Bratislava privind Transnistria să fie semnat până la sfârșitul anului
Politic 14 decembrie 2019, 11:02 | 6062

Ofițerul de presă al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, vorbește despre aspecte pozitive în reglementarea transnistreană, obținute în anii 2017-2018, care ar fi fost risipite. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse spune că ar fi vorba despre un regres înregistrat în negocierile Chișinăului cu Tiraspolul după alegerile parlamentare din Republica Moldova, din februarie 2019.

Zaharova a vorbit despre subiectul transnistrean vineri, în cadrul unei teleconferințe cu jurnaliștii moldoveni, relatează Infotag.

„În dreapta Nistrului s-au schimbat trei guverne, unii politicieni moldoveni responsabili de reglementarea transnistreană se pare că se ghidau de propriile considerente și, în opinia noastră, tergiversau realizarea acordurilor încheiate anterior”, a spus ea.

Maria Zaharova se referă la protocolul care urma să fie semnat în cadrul reuniunii în formatul 5+2 de la Bratislava.

„Noi (Rusia – n.red.), ca stat garant al reglementării, contactăm activ cu părțile, pentru ca în cele două săptămâni rămase ale președinției slovace a OSCE, Chișinăul și Tiraspolul să poată depăși divergențele în probleme concrete și să semneze protocolul de la Bratislava”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Semnarea acestui document, afirmă ea, este necesară pentru a determina „direcțiile de dezvoltare ulterioară în problema reglementării transnistrene”.

Amintim că runda de negocieri în formatul 5+2, care s-a desfășurat la Bratislava pe 9-10 octombrie, a fost suspendată fără semnarea documentului final. Potrivit autorităților de la Chișinău, problema a constat în stabilirea priorităților pe termen scurt. Guvernul R.Moldova insistă pe libera circulație a oficialităților moldovene în regiunea separatistpă, respectarea drepturilor omului, asigurarea activității școlilor cu predare în limba română și unificarea standardelor fiscale și a tarifelor vamale.

Ulterior, reprezentantul OSCE pentru problema transnistreană, Franco Frattini, a propus o formulă de compromis, care ar fi fost agreată de autoritățile de la Chișinău, potrivit vicepremierului pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. El, însă, a evitat să precizeze în ce constă formula de compromis a lui Frattini.

Opinia ta contează. Comentează!