Curtea Constituțională a suspendat astăzi acțiunea decretului președintelui Maia Sandu prin care l-a revocat pe Pulbere
Politic 24 septembrie 2021, 17:23 | 1622

Dumitru Pulbere, exclus la începutului lunii din CSP, revine temporar în funcție. La solicitarea procurorului general, Curtea Constituțională a suspendat astăzi acțiunea decretului președintelui Maia Sandu prin care l-a revocat pe Pulbere. Curtea va examina ulterior sesizarea în fond. Între timp, Comisia pentru selectarea candidatului la funcția de membru al CSP a desemnat astăzi un înlocuitor pentru Pulbere. Este vorba de judecătoarea Svetlana Balmuș. Ea va ajunge la CSP doar dacă Înalta Curtevalăsa în vigoare decretul de revocare a lui Pulbere și dacă Maia Sandu o va confirma pe Balmuș prin decret.

Comisia pentru selectarea candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul societății civile a propus președintelui Maia Sandu numirea Svetlanei Balmuș în funcția de membru CSP. La prima etapă a concursului s-au înscris patru candidați: Svetlana Balmuș, Ceslav Panico, Irina Pușcașu–Mamalîga și Alexandr Trutnev, tot ei fiind admiși și la cea de-a doua etapă – interviul, care a avut loc pe 22 septembrie.

Svetlana Balmuș este avocat și expert în domeniul justiției în cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene. Are o experiență de 19 ani de magistrat. În 2015, ea a fost promovată la Curtea de Apel Chișinău. În 2018, a fost numită judecător-raportor în dosarul în care Ilan Șor este acuzat de escrocherie și spălare de bani. În 2019, Balmuș a fost eliberată din funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău.

În septembrie curent, odată cu încetarea mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor al lui Dumitru Pulbere, șefa statului a semnat decretul cu privire la constituirea Comisiei pentru organizarea și desfășurarea concursului de selectare a candidatului la funcția de membru al CSP din rândul societății civile. Potrivit decretului semnat de Maia Sandu, Comisia este constituită din șase membri, secretara generală adjunctă a Aparatului Președintelui, Rozalina Albu, fiind președintele acestei comisii.

Opinia ta contează. Comentează!