La casele de schimb valutar din capitală un dolar a ajuns să coste cu 15 bani mai mult decât un euro
Economic 25 august 2022, 19:23 | 493

Prăbușirea monedei euro - cea mai dramatică din ultimii 20 de ani - afectează și piața valutară din Republica Moldova. La casele de schimb valutar din Chișinău un dolar a ajuns să coste mai mult decât un euro. Surprinzător, experții economici spun că economia și importatorii moldoveni au de câștigat. Cei afectați sunt exportatorii și persoanele care primesc bani de la rude din afara țării.

ALEXANDRU FALĂ, expert economic: "O să câștige cei care importă din Uniunea Europeană și lucrul ăsta chiar este benefic acum pentru Republica Moldova, UE fiind un partener important inclusiv la capitolul importuri. La fel este bine pentru cei care au împrumuturi sau au împrumutat în euro, pentru ei la fel este avantajos pentru că ei trebuie să ofere mai puțini lei pentru aceeași sumă de euro."

Potrivit expertului, ieftinirea monedei euro va avea un impact negativ asupra transferurilor bănești de peste hotare. Aceasta îi va afecta atât pe moldovenii care muncesc peste hotare, cât și pe cei care depind de banii trimiși de ei acasă. Potrivit lui Fală, conaționalii noștri de peste hotare sunt nevoiți acum să trimită cu 40% mai mulți euro decât anul trecut pentru ca rudele lor din Moldova să poată procura același volum de bunuri.

ALEXANDRU FALĂ, expert economic: "Familiile și gospodăriile care au persoane ce lucrează în străinătate și fac remiteri în euro tot ar putea să obțină acum mai puțini lei."

Moneda euro este afectată de presiunea piețelor financiare generată de războiul din Ucraina, de criza energetică și de măsurilor relativ limitate adoptate de Banca Centrală Europeană.

ALEXANDRU FALĂ, expert economic: "Se poate schimba această dinamică. Acum într-adevăr ar trebui să recunoaștem că în Uniunea Europeană, în contextul renunțării de la dependența energetică de Federația Rusă, are și un anumit cost și acest cost se vede în dinamica euro. Totuși, cred că în termen de câțiva ani, situația s-ar putea schimba."

La casele de schimb valutar din capitală un dolar a ajuns să coste joi 19 lei și 35 de bani, iar un euro – 19 lei și 20 bani - cu 15 bani mai puțin decât dolarul american. Experții străini, citați de presa de specialitate, susțin că, la nivel internațional, euro cel mai probabil va aluneca până la 0,97 de dolari în acest trimestru, un nivel care nu s-a mai înregistrat de la începutul anilor 2000.

Opinia ta contează. Comentează!