Scurgerile din Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia și Europa, sunt consecințe ale unor acte de sabotaj
Externe 28 septembrie 2022, 20:29 | 405

Scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia și Europa, sunt consecințe ale unor operațiuni de sabotaj, afirmă oficiali de la Bruxelles. Ziarul Der Tagesspiegel scrie, cu referire la surse din Berlin, că aceste conducte sunt distruse pentru totdeauna. Poliția suedeză a deschis o anchetă.

Ambele scurgeri din gazoducte s-au produs în apropierea insulei daneze Bornholm. Imaginile și videoclipurile difuzate de armata daneză au arătat o suprafață uriașă de barbotare de gaz pe suprafața Mării Baltice. Rețeaua seismică națională suedeză a declarat că două „explozii probabile" au fost înregistrate în zona scurgerilor de gaz. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat asupra „celui mai puternic răspuns posibil" pentru cei care au făcut acest sabotaj.

MAGDALENA ANDERSSON, prim-ministru al Suediei: "Avem informații de la Serviciul de Securitate suedez, dar am primit informații și din partea Danemarcei. Am tras concluzia că acesta este, probabil, un act deliberat. Este, probabil, un sabotaj."

METTE FREDERIKSEN , prim-ministru al Danemarcei: "Este o situație extraordinară, este o situație ieșită din comun și sunt trei scurgeri, cu ceva distanță între ele. Prin urmare, este greu de imaginat că așa ceva e o coincidență. Dar, deocamdată, este devreme să tragem concluzii."

MATEUSZ MORAWIECKI, prim-ministrul Poloniei: "Astăzi ne-am confruntat cu un act de sabotaj. Nu știm toate detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar vedem clar că este un act de sabotaj legat de următorul pas de escaladare a situației din Ucraina."

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că actele de sabotaj de la Nord Stream par a fi o încercare de a destabiliza și mai mult aprovizionarea cu energie a Uniunii Europene. "Cei responsabili vor fi trași la răspundere și obligați să plătească. Eforturile noastre de diversificare a aprovizionării cu energie în afara gazului rusesc continuă”, a scris Charles Michel pe contul său de Twitter.

Adjunctul șefului biroului președintelui al Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat că „scurgerea de gaz" de la Nord Stream 1 nu este altceva decât un atac terorist planificat de Rusia și un act de agresiune împotriva Uniunii Europene. La rândul său, Moscova a menționat că este absurd să fie acuzată Rusia.

Două scurgeri au fost descoperite la gazoductul Nord Stream 1, pe care Moscova l-a închis la începutul acestei luni ca răspuns la sancțiunile occidentale din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina. O altă scurgere a fost descoperită la Nord Stream 2, care a fost înghețat în urma invaziei Rusiei în Ucraina și care nu a fost niciodată operațional.

Opinia ta contează. Comentează!