Pe timp de criză pandemică și economică, petroliștii au aplicat adaosuri comerciale record la carburanți
Economic 19 martie 2021, 19:47 | 3748

Anul trecut, pe timp de criză pandemică și secetă, care au lovit dur economia și cetățenii, companiile petroliere din Republica Moldova au aplicat cel mai mare adaos comercial la benzină din ultimii șase ani. S-a ajuns la 3 lei și 43 de bani pentru un litru, cu 20 la sută mai mult decât în perioada când prețurile la produsele petroliere erau plafonate de ANRE. Constatarea a fost făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță, care a analizat raportul anual de monitorizare a pieței produselor petroliere. Petroliștii sunt învinuiți că jonglează și acum, după bunul plac, cu prețurile la carburanți, făcând abstracție de evoluțiile de pe piață.

În 2020, an de criză, când prețurile internaționale la petrol au atins cota minimă din ultimii 25 ani, cetățenii Republicii Moldova nu au reușit să se bucure pe deplin de prețuri mici la benzină și motorină, notează expertul economic Veaceslav Ioniță în analiza sa. Pe parcursul anului trecut, prețul mediu de import al Benzinei-95, s-a redus pentru companiile petroliere cu 2 lei și 76 de bani per litru față de anul 2017 și a scăzut de la 8 lei și 14 bani la 5 lei și 37 de bani, ceea ce înseamnă o ieftinire de 35 la sută la import. Pentru cetățeni, această reducere de preț nu a fost, însă, la fel de semnificativă. La pompă, benzina s-a ieftinit cu doar 6 la sută, până la 15 lei și 93 de bani pentru un litru.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "În anii 2017-2018, adaosul comercial al companiilor petroliere a fost în medie de 2,58 lei per litru. În 2019, plafonarea prețurilor la produsele petroliere a fost anulată și rezultatul nu s-a lăsat mult așteptat. Mai întâi, petroliștii au majorat adaosul până la 3,05 lei per litru în anul 2019, iar în anul 2020 au ajuns la un adaos comercial record de 3,43 lei per litru."

La motorină situația este și mai proastă, spune Veaceslav Ioniță. Adaosul comercial pe care l-au încasat companiile petroliere în 2020, la motorină, a fost aproape dublu față de perioada plafonării prețurilor. În ultimele luni, petroliștii din Republica Moldova au scumpit carburanții în repetate rânduri, imediat ce barilul se scumpea pe piața internațională. În ultima săptămână, petrolul Brent s-a ieftinit brusc, de la 71 de dolari la 61,5 dolari per baril, tendință care nu s-a văzut, însă, și la benzinării.

Pentru comparație: în intervalul de timp decembrie 2020 - martie 2021, în România benzina s-a scumpit cu doar 14 la sută, iar în Republica Moldova - cu 26 la sută.

Opinia ta contează. Comentează!