La Muzeul Național de Istorie s-a deschis expoziția „Cărți poștale din Ucraina" unde sunt 22 de planșe cu monumente de arhitectură
Cultură 26 februarie 2024, 20:24 | 297

La Muzeul Național de Istorie s-a deschis expoziția „Cărți poștale din Ucraina". Sunt 22 de planșe cu monumente de arhitectură din diferite regiuni ale Ucrainei așa cum arătau înainte de război și după distrugerea sau avarierea lor de către agresorii ruși. Oamenii au o bună ocazie să afle istoria și semnificația acestor monumente unice, precum și să resimtă tragedia adusă de război, afirmă organizatorii.

Vizitatorii au oportunitatea de a se aprofunda în istoria și semnificația monumentelor inedite și să resimtă tragedia adusă de război, afirmă organizatorii.

IRINA GANDIBULA, organizator, „Progressive community”: "Proiectul demonstrează răul care îl provoacă Rusia în fiecare zi Ucrainei. Cum sunt distruse monumentele de cultură, istorice și despre asta e important să vorbim. Oamenii nu doar trebuie să le vadă, dar și să le simtă. De dorit chiar să vină în Ucraina și să simtă deplin durerea, pe care o simt ucrainenii. Aceste cărți poștale cu părere de rău nu vor reda tot ce se întâmplă în Ucraina."

DIANA DEREVEANCO, director asociația „Progressive community”: "Cu fiecare lună, an, UNESCO fixează tot mai multe monumente de arhitectură, istoric prețioase care sunt distruse din cauza Rusiei. Acest proiect prezintă documentarea acestor distrugeri, distrugerea culturii ucrainene, a generației de ucraineni."

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, crede că expoziția este un omagiu adus oamenilor și soldaților care au murit în războiului din Ucraina.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: "Pe aceste fotografii, pe aceste cărți poștale care vor merge în toată lumea sunt mărturiile acestor orori. Și în loc să vedem pe cărțile poștale o țară înfloritoare, niște fotografii care ar ademeni vizitatori pașnici în țara respectivă. Noi vedem monumente istorice distruse, noi vedem monumente istorice distruse recent, bombardate cu cruzime."

Expoziția „Cărți poștale din Ucraina” este organizată de Asociația Obștească „Progressive community”, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie și cu sprijinul Bibliotecii Naționale. Expoziția e deschisă până pe 15 martie.

Opinia ta contează. Comentează!