Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție
Justiţie 7 martie 2023, 19:50 | 314

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege privind reformarea Curții Supreme de Justiție. Printre cele mai importante prevederi ale documentului se numără micșorarea numărului de judecători în CSJ, de la 33 la 20. Executivul a aprobat și proiectul privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților pentru funcția de judecător al CSJ, elaborat de Ministerul Justiției.

Reforma Curții Supreme de Justiție mai presupune modificarea componenței CSJ, prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori și profesori universitari din domeniul dreptului. Proiectul mai prevede revizuirea competențelor Curții Supreme, cu accentuarea rolului de bază al acesteia de unificare a practicii judiciare.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției: 'Finalitățile și beneficiile pe termen lung al acestui proiect de lege sunt următoarele: sporirea calității actului de justiției, diversificarea componenței Curții și consolidarea competenței Curții Supreme, asigurarea numirii în Curtea Supremă a unor judecători imparțiali și integri, și mai ales sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc și calitatea actului de justiție."

Iar proiectul privind evaluarea externă a judecătorilor Curții Supreme de Justiției reglementează procesul și criteriile de evaluare a integrității judecătorilor CSJ, dar și a candidaților pentru funcția de judecător, din punct de vedere etic și financiar. În cazul nepromovării evaluării integrității, judecătorul va fi eliberat, cu interzicerea dreptului de a exercita această funcție sau o altă funcție de demnitate publică timp de șapte ani și lipsirea de dreptul la indemnizația unică de concediere. De asemenea, judecătorii care nu au promovat evaluarea vor fi lipsiți de dreptul la pensia specială, cu menținerea pensiei generale pentru limita de vârstă.

Comisia de evaluare va finaliza procesul de verificare a integrității judecătorilor în termen de șase luni de la demararea procedurii de evaluare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie