Lukașenko amenință Republica Moldova
Politic 19 septembrie 2022, 15:39 | 1092

Liderul belarus, Alexandr Lukașenko, amenință România, Republica Moldova, Polonia și Țările Baltice și spune că acestea ar putea urma soarta Ucrainei. A făcut-o în cadrul unui discurs, susținut într-o sală imensă din Minsk, de Ziua Unității Naționale a Belarusului. Bucureștiul i-a adus aminte lui Lukașenko că România este stat membru al NATO, iar autoritățile de la Chișinău l-au convocat pe ambasadorul Belarusului la Ministerul de Externe pentru explicații.

Urmând retorica Kremlinului, Alexandr Lukașenko a vorbit aproape o oră despre Statele Unite ale Americii, care ar fi vinovate de declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit lui Lukașenko, ”lumea a luat-o razna și este pe cale să se dezintegreze".

ALEXANDR LUKAȘENKO, președintele Belarusului: "America este singura țară, care beneficiază de pe urma a ceea ce se întâmplă aici: poate să îi arate Europei care-i este locul și să-și elimine rivalii dintr-o singură mișcare. Astăzi este Ucraina, mâine va fi Moldova sau Țările Baltice, Polonia sau România. SUA încearcă să provoace un război în Kosovo, ca să pună presiune asupra Serbiei, aruncă gaz pe focul care mocnește în Karabah, tulbură apele din Siria... De Ucraina am zis deja."

De asemenea, Lukașenko a încercat să-i dea o notă profund patriotică discursului său, s-a prezentat drept unic salvator al Belarusului, a insistat mult asupra independenței țării sale și chiar a lăsat să se înțeleagă că așa-numita ”operațiune militară specială” declanșată de Putin în Ucraina nu este războiul Belarusului.

ALEXANDR LUKAȘENKO, președintele Belarusului: "Aici, pe pământul sacru al Belarusului, este epicentrul tuturor evenimentelor, așa cum a fost în trecut și va fi în viitor. Aici mereu s-a făcut tot acest tărăboi. Aici mereu s-au ciocnit interesele statelor mari, iar noi uneori ne-am pomenit în situația în care nu e vorba de acțiunile noastre și nu e vorba de războiul nostru."

Urmare a amenințărilor lansate de Lukașenko, Ministerul de Externe de la Chișinău a anunțat că îl va convoca pe ambasadorul belarus Anatoli Kalinin, pentru a-i cere explicații și pentru a-i prezenta poziția principială a țării noastre: ”Cetățenii Republicii Moldova condamnă ferm războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

DANIEL VODĂ, reprezentantul MAEIE: "MAEIE regretă rolul pe care îl are Belarus în promovarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei și pentru promovarea repetată în spațiul public a unor mesaje menite să genereze dezinformare și falsuri. Republica Moldova și statele partenere acționează de o manieră responsabilă și cu respectarea cu strictețe a normelor de drept internațional."

Ca urmare a acelorași declarații făcute de Lukașenko, Ministerul Afacerilor Externe de la București a transmis că ”România respinge ferm astfel de afirmații inadmisibile, care alimentează retorica bazată pe apel la forță și amenințarea cu forța în relațiile internaționale”. De asemenea, Bucureștiul atrage atenția că ”nu poate fi ignorat rolul și responsabilitatea internațională ale Belarusului în calitate de complice al Rusiei în susținerea războiului de agresiune împotriva Ucrainei”. Totodată, MAE reamintește că ”România este stat membru al NATO și beneficiază, în cel mai înalt grad, de toate garanțiile de securitate care decurg din acest statut, în conformitate cu clauza de apărare colectivă”.

Opinia ta contează. Comentează!