Mai mulți judecători de la Curtea Supremă de Justiție și de la Curtea de Apel Chișinău pleacă din sistem
Justiţie 14 februarie 2023, 17:31 | 569

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat astăzi cererile de eliberare din funcție a 15 magistrați ai Curții Supreme de Justiție. Patru dintre aceștia sunt membri ai CSM. Motivele demisiilor nu au fost făcute publice. Tot astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit data desfășurării Adunării generale a judecătorilor, 17 martie.

Au fost aprobate demisiile semnate de Iurie Bejenaru, Victor Boico, Victor Burduh, Ghenadie Plămădeală, Maria Ghervas, Ala Cobăneanu, Elena Cobzac, Iurie Diaconu, Galina Stratulat, Svetlana Filincova și Liliana Catan.

Unul dintre judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție, care părăsește sistemul, este Ghenadie Plămădeală, membru al Completului de judecată, care examinează dosarul Dodon, învinuit corupere pasivă și finanțare ilegală a unui partid politic.

CSM a mai dat curs cererilor de demisie ale trei judecători de la Curtea de Apel Chișinău - Maria Buzu, Liuba Pruteanu și Maria Guzun, dar și a patru magistrați, membri ai CSM.

Solicitat să comenteze, judecătorul Victor Micu ne-a spus că demult timp își dorea să demisioneze, dar mereu era lipsa de cvorum, iar cererea nu era examinată.

VICTOR MICU, judecător demisionar al CSJ: "Mi-am depus cererea de demisie pentru că am considerat necesar. Eu vreau să-mi schimb activitatea. Vreau să mă concentrez pe activitatea didactică. AM depus cerere de demisie de anul trecut, dar nu era cvorum și nu putea fi desfășurată nicio ședință. A venit momentul și am văzut că colegii pleacă. - Rămâneți membru CSM sau nu? - Nu, plecăm automat, pentru că am fost aleși pentru faptul că suntem judecători."

Ceilalți membri ai CSM nu ne-a răspuns la apel. Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit marți și data desfășurării Adunării generale a judecătorilor, pe 17 martie curent. Atunci, vor fi numiți alți patru membri ai CSM.

Opinia ta contează. Comentează!