Expoziție cu semnele strămoșilor
Social 29 martie 2024, 19:57 | 320

Biblioteca B.P. Hasdeu din Chișinău găzduiește de azi expoziția „Semne vii”, o colecție de 14 fotografii ale semnelor strămoșilor, care ascund povești și simboluri încărcate de istorie. Fiecare semn este însoțit de o poveste personală, aducând astfel la viață amintirile și tradițiile din trecut.

ANGELA CIOCÂRLAN, președinta Asociația obșteasca „Făclia”, Ungheni: "Fotografiile sunt reprezentate prin cianotipie. Această metodă este cea mai veche de reprezentare a fotografiei, fotografia alb-albastru. Originalitatea acestei expoziții este de fapt, pornind de la obiectul care aduce istorie."

„Semnele vii” au fost culese de 14 femei și reprezintă istoria familiilor acestora.

OLGA CHIRIL, originara din Drochia: "Mama mea a fost o meșteriță foarte iscusită. A țesut covoare, țoale, prosoape. Covorul, semnul de pe care este, ea la țesut când eu eram în clasa I și aveam șapte ani. Ea îi spunea „marginea mărului”."

CAROLINA BUTUȘNEANU, originara din Ungheni: "Acest semn l-am găsit pe casa bunicii, zugrăvit, pe poarta bunicii zugrăvit, bunica din partea mamei. Și am început să caut ce ar semnifica el pentru mine și de ce atât de mult mi-a atras atenția."

Selectarea și ilustrarea acestor semne a durat cam un an. „A meritat orice efort”, spun cei implicați în proiect.

ANA-CRISTINA IRIAN, președinta Asociația „Omnia PH”, București: "Colecția este în continuă creștere. Apoi aceste semne au fost stilizate ilustrate de către artistul Alexandru Plăcintă."

ALEXANDRU PLĂCINTĂ, pictor caricaturist, Chișinău: "Ele au fost desenate fiecare separat, au fost stilizate, desenate în format digital pe o tabletă grafică. Au fost făcute de la zero. Păstrând motivele și ideile generale care au fost culese din popor de la femei."

Vernisajul a fost organizat de Asociația „Făclia” în cadrul proiectului „Rețeaua de sprijin pentru solidaritatea și abilitarea socio-economică a femeilor refugiate ucrainene - Centre de carieră pentru femei”, susținut de UN Women și finanțat de Fondul Femeilor pentru Pace și Asistență Umanitară.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie