Proiectul care prevede eliberarea din funcții a conducătorilor a cinci instituții va fi votat în lectură finală săptămâna viitoare
Politic 16 septembrie 2021, 15:26 | 2336

Proiectul de lege privind evaluarea și eliberarea din funcție a conducătorilor a cinci instituții de stat va fi votat în lectură finală săptămâna viitoare. Despre acest lucru ne-a spus președintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate. Reporterul nostru a vorbit cu mai mulți deputați, pe care i-a întrebat dacă vor susține acest proiect și dacă acestei evaluări ar urma să fie supuse și alte instituții, cum ar fi Curtea de Conturi.

OLESEA STAMATE: "-În ședința plenară de săptămâna viitoare cel mai probabil va fi pus în agendă aprobarea în a două lectură și după asta va demara deja activitatea de evaluare. -După evaluare ar putea avea loc anumite demisii? -În funcție de rezultatele evaluării. În cazul în care activitatea va fi constatată drept nesatisfăcătoare ar putea ave loc și demisii."

SERGIU LITVINENCO: "Curtea de Conturi am impresia că nu este prevăzut în proiect, ceea ce nu înseamnă că nu ar putea să fie completat proiectul în sensul respectiv."

DUMITRU ALAIBA: "-Ieri am avut audieri la ANRE, mai urmează să-i mai convocăm odată, probabil chiar și în plen. Procesul acesta clar că nu poate să fie peste noapte. Desigur că noi vedem nemulțumirea oamenilor și foarte bine vedem lipsa unor rezultate cu ochiul liber, dar până la concluzii trebuie să mai așteptăm. - Va urma și evaluare instituției Curții de Conturi? -Cu siguranță."

BOGDAN ȚÂRDEA: "Și la Curtea de Conturi, și la ANRE stau partenerii Partidului Acțiune și Solidaritate. Noi am înaintat vot de neîncredere la ANRE încă jumate de an în urmă. Activitatea acestor structuri este una total nesatisfăcătoare, deșanțată. - Dar a Consiliului Audiovizualului? - Consiliul Audiovizualului reprezintă o entitate autonomă și ea trebuie respectiv apreciată din acest punct de vedere. Dar ne bucură că Consiliul Audiovizualului nu a lichidat nicio televiziune în toți acești ani."

MARINA TAUBER: "În Parlament sunt evaluate acum practic toate activitățile tuturor instituțiilor, este important ceea ce noi am observat că mai multe evaluări și mai multe acțiuni din punct de vedere al nostru nu sunt perfect legale. Noi încă discutăm care o să fie poziția noastră și ne vom expune ori un pic mai târziu sau în cadrul ședinței Parlamentului."

CORNELIU FURCULIȚĂ: "Referitor la activitatea ANRE încă și precedentul plen s-a referit la activitatea nesatisfăcătoare și a solicitat demisia acestora. Noi o să solicităm în continuare, suntem pe poziția în general de reducere a acestei structuri. Dacă vă referiți la activitatea Consiliului Audiovizualului să vedem cum va fi propusă această evaluare."

OLEG REIDMAN: "Eu nu am nicio părere despre ei. Nu fac nimic și nu trebuie nimănui."

Proiectul de lege îi vizează pe șefii Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Consiliului Concurenței, Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliului Audiovizualului și Agenției Națională pentru Reglementare în Energetică. Săptămâna trecută, președintele și membrii Consiliului de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare au fost demiși in-corpore de Parlament. Iar în data de 13 august, Parlamentul a aprobat cererea de demisie a președintelui Consiliului Concurenței, Marcel Răducan. Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, nu ne-a răspuns la telefon pentru a comenta intenția deputaților.

Opinia ta contează. Comentează!