Rușii bombardează intens Harkovul
Externe 17 aprilie 2024, 17:56 | 242

Harkovul, cel mai mare oraș ucrainean, după capitala Kiev, riscă să devină „al doilea Alep”, dacă politicienii americani nu votează un nou ajutor militar pentru ca Ucraina să obțină apărarea antiaeriană necesară în fața rușilor. Președintele Volodimir Zelenski vorbește despre necesitatea unei reuniuni a Consiliului Ucraina – NATO pentru a discuta despre protecția cerului, furnizarea sistemelor de apărare antiaeriană și rachete.

Primarul orașului Harkov, Ihor Terehov, afirmă că Rusia a schimbat tacticile de luptă, încercând să distrugă sursa de energie a localității. Terehov a declarat că pachetul de ajutor militar american de 60 de miliarde de dolari, blocat în prezent în Congres, este de „o importanță strategică”. „Avem nevoie de acest sprijin pentru a preveni ca Harkov să devină un al doilea Alep”, a spus Terehov, referindu-se la orașul sirian bombardat puternic de forțele guvernamentale ruse și siriene în timpul războiului civil de acum un deceniu.

În ziua de 22 martie, rușii au atacat și distrus o centrală electrică de la periferia orașului, precum și toate instalațiile acesteia. După o săptămână, oficialii au recunoscut că o a doua fabrică a fost distrusă în același atac. Oamenii au rămas fără curent după un alt bombardament, în această săptămână, ceea ce a oprit circulația metroului. Copiii fac școală online sau învață în școli de la subsoluri. Șapte persoane au fost ucise în Harkov, când două rachete au lovit în apropierea unui centru comercial de pe șoseaua de centură a orașului, la scurt timp după miezul nopții.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră că armata rusă își va intensifica atacurile şi acţiunile ofensive pe front în următoarea perioadă și insistă pe ajutor din partea aliaților săi.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Ucraina va solicita o reuniune a Consiliului Ucraina – NATO pentru a discuta despre protecția cerului, furnizarea sistemelor de apărare antiaeriană, sisteme și rachete."

Avertismentele din partea Kievului intervin în contextul în care şeful Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, republicanul Mike Johnson, a acceptat votarea separată a pachetelor de ajutor militar propuse de Casa Albă pentru Ucraina şi Israel. Acest pas al republicanilor ar putea duce la aprobarea unui pachet de ajutor crucial, care va permite Ucrainei să continue să facă faţă războiului declanşat de Rusia. În ultimele săptămâni, armata rusă şi-a intensificat bombardamentele asupra regiunii de frontieră Harkov, din nord-est, unde se află oraşul cu acelaşi nume, al doilea ca mărime din ţară.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie