Militarii ucraineni au reușit să îi alunge pe ruși de pe Insula Șerpilor
Externe 30 iunie 2022, 19:37 | 411

Militarii ucrainenii au obținut astăzi o victorie importantă, după ce au reușit să îi alunge pe ruși de pe Insula Șerpilor. Rușii însă afirmă că a fost, cităm, „un gest de bunăvoință”, pentru a facilita tranzitul de cereale prin Marea Neagră.

Autoritățile ucrainene au publicat pe Facebook anunțul cu privire situația de la Insula Șerpilor.

COMUNICATUL COMANDAMENTULUI DE OPERAȚIUNI SUD: "În cursul nopţii de miercuri spre joi, ca urmare a unei operaţiuni militare încununate cu succes prin efectuarea unor lovituri cu rachete şi tiruri de artilerie asupra Insulei Şerpilor, inamicul şi-a evacuat în grabă rămăşiţele garnizoanei cu două nave rapide şi se pare că a părăsit insula. În prezent, Insula Şerpilor este cuprinsă de un incendiu, se aud explozii."

Kremlinul are altă versiune. Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea trupelor de pe Insula Șerpilor, dar zice că acest lucru este ”un gest de bunăvoință”.

IGOR KONAȘENKOV, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării: "Pe 30 iunie, în semn de bunăvoinţă, forţele armate ruse, care şi-au îndeplinit obiectivele stabilite în Insula Şerpilor, şi-au retras garnizoana staționată acolo. Astfel s-a demonstrat comunității mondiale că Federația Rusă nu interferează cu eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei."

Insula Șerpilor se află la aproximativ 50 de kilometri de cel mai apropiat oraș ucrainean de pe țărm - Vîlcov, regiunea Odesa, și a reprezentat un obiectiv esențial pentru Federația Rusă pentru controlul regiunii de nord-vest a Mării Negre și sudul Ucrainei. Trupele ucrainene au bombardat intens această insulă în ultimele zile. Recent, ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare, care prezenta distrugerea unor sisteme antiaeriene rusești aflate pe insulă. Insula, cucerită de trupele ruse din prima zi a invaziei Ucrainei, a devenit cunoscută în lumea întreagă după ce 13 polițiști de frontieră ucraineni aflați acolo i-au înjurat pe militarii ruși veniți să-i captureze.

Opinia ta contează. Comentează!