Fostul președinte Igor Dodon a fost pus sub învinuire în dosarul „Energocom”
Justiţie 27 iunie 2022, 20:25 | 989

Igor Dodon a fost pus astăzi sub învinuire în dosarul „Energocom”.

Procuratura Generală anunță că Igor Dodon este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat. Învinuirea vizează acțiunile din perioada 2008-2009, când Igor Dodon deținea funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului. Igor Dodon a negat acuzațiile și spune că procurorii ar fi decis să pornească acest dosar, doar pentru că nu ar avea dovezi în alt dosar, în care el este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Procuratura Generală: "În cadrul audierilor de astăzi, fostul președinte al Republicii Moldova nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este învinuit, menținând declarațiile date în calitate de bănuit. În privința acestuia a fost menținută măsura procesuală de constrângere sub formă de obligare de a se prezenta la instituția de urmărire penală, în condițiile prevăzute de art.198 din Codul de procedură penală."

După ce i-a fost prezentată învinuirea, Igor Dodon a declarat că procurorii nu au nicio șansă cu acest dosar.

IGOR DODON, ex-președintele Republicii Moldova: "Au luat decizia să meargă și pe acest dosar, pentru că nu găsesc probe pentru celelalte capete de acuzare, așa că au decis să devină mai activi pe acest caz. Nu au nicio șansă și ei știu. Dar atunci, 14 ani în urmă, noi am procurat energie electrică mai ieftin decât multe țări din regiune. Dacă au decis să mă facă învinuit pe acel caz, atunci ce putem spune despre evenimentele recente, când Moldova cumpără resurse energetice prin acorduri secrete? În situația dată, actualei conduceri a țării și ministrului Infrastructurii ar trebui să-i fie aduse învinuiri în fiecare zi."

Igor Dodon este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, a semnat avizul în baza căruia, în luna mai 2008, a fost încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania străină din Ungaria, în volum de 2.320.000.000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor art. 82 cu privire la societățile pe acțiuni.

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada mai-septembrie 2008 a constituit 0,053 dolari pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari pentru 1 kw/h de energie electrică livrată în perioada lunilor octombrie 2008 – iunie 2009. Urmare a acțiunilor menționate, statului, în persoana SA ,,Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11.927.173 dolari, echivalentul a 123.957.916 lei, bani care au fost transferați ulterior pe conturile unor companii off-shore. Aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Opinia ta contează. Comentează!