Premiul Nobel 2022 pentru Literatură a fost câștigat de scriitoarea franceză Annie Ernaux, autoare a peste 30 de opere
Monden 6 octombrie 2022, 20:54 | 1463

Premiul Nobel 2022 pentru Literatură a fost câștigat de scriitoarea franceză Annie Ernaux. Potrivit Academiei Regale Suedeze, premiul a fost acordat pentru ”curajul și acuitatea clinică, cu care ea descoperă rădăcinile, îndepărtările și reținerile memoriei personale”. Annie Ernaux este autoare a peste 30 de opere literare.

Academia Regală Suedeză de Științe notează că în scrierile sale, Ernaux analizează din unghiuri diferite o viață marcată de diferențe puternice în privința genului, limbii și clasei sociale.

Premiul Nobel pentru literatură răsplăteşte cele mai valoroase opere din toate genurile sau speciile literare, de la poezie, nuvelă, roman, la piese de teatru, eseuri sau discursuri.

Juriul Nobel insistă în mod regulat asupra faptului că premiul său nu este nici politic, nici supus regulilor de paritate sau de diversitate etnică, singura garanţie fiind aceea a calităţii operei.

Două persoane au refuzat Premiul Nobel pentru Literatură: în 1958, scriitorul de origine rusă Boris Pasternak a fost obligat de către conducerea Uniunii Sovietice să refuze premiul, iar în 1964 Jean-Paul Sartre l-a refuzat din proprie iniţiativă, scriitorul refuzând, în mod constant, toate onorurile oficiale care i-au fost acordate.

Cel mai tânăr laureat al premiului pentru literatură este Rudyard Kipling, faimos pentru romanul "Cartea junglei", care avea 41 de ani când a primit distincţia, în 1907. Cea mai în vârstă laureată este Doris Lessing, care avea 88 de ani când a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Literatură, în 2007.

Seria distincţiilor Nobel din acest an continuă vineri cu mult aşteptatul premiu pentru Pace, singurul acordat la Oslo. Un premiu asociat cu Rusia sau Ucraina sau unul legat de protejarea climei se numără printre favoriţii pronosticurilor.

Seria Nobel se va încheia lunea viitoare cu premiul pentru economie, adăugat în 1969 celor cinci premii tradiţionale prevăzute în testamentul lui Alfred Nobel.

Opinia ta contează. Comentează!