Laureaţi ai Premiului Nobel pentru medicină pe anul 2020 sunt trei cercetători
Monden 5 octombrie 2020, 16:47 | 1444

Laureaţi ai Premiului Nobel pentru medicină pe anul 2020 sunt trei cercetători. Aceștia s-au remarcat la descoperirea virusului hepatitei C, făcând posibile dezvoltarea testelor de sânge și de noi medicamente, care au salvat milioane de vieți.

Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină este primul anunţat din seria distincţiilor atribuite în fiecare an la începutul lunii octombrie. Pentru 2020, doi cercetători din Statele Unite şi unul din Marea Britanie sunt laureați ai Premiului Nobel pentru Medicină pentru contribuţia lor decisivă în lupta împotriva hepatitei transmisibile prin sânge, o problemă majoră de sănătate globală, care poate să cauzeze ciroză şi cancer hepatic.

Până la această reușită, descoperirea virusurilor hepatitei A și B au însemnat pași critici pentru dezvoltarea medicinei, dar majoritatea cazurilor de hepatită transmisibilă prin sânge au rămas inexplicabile. Descoperirea virusului hepatitei C a dezvăluit cauza celorlalte cazuri de hepatită cronică și a făcut posibile dezvoltarea testelor de sânge și de noi medicamente care au salvat milioane de vieți.

În 2020, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de peste un milion de dolari, în creştere faţă de suma din anii precedenţi. Premiile în sine – constând într-o medalie şi o diplomă – urmează să fie înmânate pe 10 decembrie, data la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel. După atribuirea premiului Nobel pentru medicină, sezonul continuă cu premiul Nobel pentru fizică, chimie, literatură şi premiul Nobel pentru pace, pe 9 octombrie.

Opinia ta contează. Comentează!