CC a anulat proiectul de numire a patru membri CSM, votat de fosta coaliție PSRM-PD
Justiţie 10 iunie 2021, 19:34 | 795

Curtea Constituțională a anulat astăzi decizia Parlamentului, prin care profesorii de drept titulari Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. A fost declarată neconstituțională și modificarea legii privind CSM, din 2019, prin care s-a decis majorarea, de la 12 la 15, a numărului de membri ai CSM.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Se admite sesizarea depusă, se declară neconstituțională Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative și se anulează Hotărârea Parlamentului privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii nr. 53 din 17 martie 2020. Decizia este definitivă și nu se supune niciunei căi de atac. Intra în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial."

Decizia vine după sesizarea depusă de către deputaţii PAS, Sergiu Litvinenco şi Veronica Roşca. Aceștia consideră că prin numirea celor patru profesori în funcția de membru al CSM, majoritatea PSRM-PD, creată în 2019, ar fi încercat să țină sub control întreg sistemul judecătoresc.

SERGIU LITVINENECO, membru PAS: "Având în vedere aceste lucruri, consider că atât Legea de modificare a CSM-ului, cât și Hotărârea Parlamentului de numire în funcție a noilor membri CSM sunt neconstituționale prin raportare la articolul 6 din Legea supremă ”separația și colaborarea puterilor”, ducând în esență la politizarea și controlul politic al CSM-ului de către majoritatea parlamentară."

Pe 17 martie 2020, după aproape o oră de discuții aprinse și în lipsa candidaților, Parlamentul a numit în funcție patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. ”Pentru” au votat 55 de deputați PSRM și PD. Până atunci, pe 14 martie 2020, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului i-a desemnat pe Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu drept câștigători ai concursului, după etapa interviu, la care au fost admiși 17 candidați. Opoziția a solicitat amânarea subiectului pe motiv că nu există un consens în abordarea acestui subiect.

Opinia ta contează. Comentează!