Premier Energy și FEE-Nord cer majorarea tarifului la curent cu 60 și, respectiv, 90 de bani per kWh
Economic 6 octombrie 2022, 15:48 | 894

După ce ANRE a aprobat ieri scumpirea curentului livrat de Energocom, cu un leu și nouă bani, astăzi au venit cu solicitări de scumpire a curentului și cei doi mari furnizori din Republica Moldova - Premier Energy și FEE-Nord. Potrivit cererilor depuse la ANRE, tariful la curent pentru consumatorii finali ar urma să crească cu până la 90 de bani per kilowatt/oră.

Compania Premier Energy care livrează energie electrică în Chișinău și în zona de sud a Republicii Moldova solicită majorarea tarifului pentru curent cu 60 de bani per kWh. Astfel, tariful ar urma să crească de la 2 lei și 64 de bani - la 3 lei și 24 de bani per kWh. Iar FEE Nord, care acoperă raioanele de nord, cere de la ANRE majorarea tarifului de la 2 lei și 86 de bani - la 3 lei și 76 de bani.

În aceste condiții, tariful pentru consumatorii din nord ar urma să fie mai mare cu 90 de bani per kWh. Și Premier Energy, și FEE-Nord dau vina pe majorarea, cu 34 la sută, a prețului de vânzare a energiei electrice de la furnizorul central, respectiv Energocom. Solicitările celor doi furnizori, de scumpire a curentului cu 23 și, respectiv, cu 31%, urmează să fie analizate și aprobate de ANRE.

În ședința de mâine a Agenției, cele două subiecte nu au fost incluse pe ordinea de zi. Acestea ar putea să fie analizate săptămâna viitoare. Chiar și așa, ambii furnizori solicită ca majorările să intre în vigoare începând cu 1 octombrie. Cei mai mulți cetățeni spun că sunt exasperați de scumpirile fără capăt. Unii însă spun că vor încerca să se descurce și speră să-i ajute programul de compensații.

Precizăm că, ultima dată, ANRE a aprobat majorarea tarifelor pentru energie electrică în luna iunie curent, în medie cu 40 de bani per kWh.

Opinia ta contează. Comentează!