Druță, noul președinte al CSJ
Justiţie 3 mai 2018, 19:26 | 2600

Judecătorul Ion Druță, pedepsit anterior pentru unele abateri de la legislație, este noul președinte al Curții Supreme de Justiție. Funcţia i-a fost asigurată astăzi de majoritatea parlamentară. Candidatura lui Druţă a fost propusă de Consiliul Superior al Magistraturii, el fiind sigurul înscris în concurs. Numirea a provocat întrebări și critici din partea opoziției.

Deputații din opoziție i-au amintit judecătorului că cetățenii și partenerii de dezvoltare consideră că în Republica Moldova există justiție selectivă.

Judecătorul nu a dat vreo replică. În schimb, a intervenit președintele Parlamentului, deputatul PD, Andrian Candu.

Unui șir de întrebări a fost supusă și președinta Comisiei parlamentare juridice, deputatul PD, Raisa Apolschii. Aceasta a dat citire proiectului de hotărâre privind numirea lui Ion Druță în funcția de președinte al CSJ.

În final, pentru candidatura lui Ion Druță au votat 53 de deputați din majoritatea parlamentară. Mandatul noului șef al Curții Supreme de Justiție este de patru ani. Druță vine să îl înlocuiască pe Mihai Poalelungi, care a fost votat în calitate de președinte al Curții Constituționale.

Numele lui Ion Druță, care este și președinte al Asociației Judecătorilor de opt ani, a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice. S-a numărat printre judecătorii care a dispus ca o datorie de peste patru milioane de lei a unui agent economic din Letonia să fie pusă în sarcina statului Republica Moldova, solicitare declarată ulterior drept "inadmisibilă" de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, fiind pedepsit disciplinat cu o „mustrare” pentru încălcarea obligaţiei de imparţialitate, dar și pentru abateri în dosarul Stadionului Republican. În ambele cazuri, membrii CSM au votat să îi anuleze sancţiunile.

Opinia ta contează. Comentează!