Deputații au acceptat eliminarea imumității parlamentare pentru cazurile de corupție, îmbogățire ilicită și spălare de bani
Politic 19 mai 2022, 16:02 | 844

Deputații nu vor mai avea imunitate omniprezentă. Aceasta va fi exclusă în cazul acuzațiilor de corupție. Legislativul a aprobat astăzi, în prima lectură, un proiect de lege privind modificarea Constituției, care prevede că ”nu va mai fi fi nevoie de încuviințarea Parlamentului pentru reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a deputaților, în cazul infracțiunilor de corupere activă sau pasivă, trafic de influență, exces sau abuz de putere, îmbogățire ilicită și spălare a banilor”. Inițiativa nu a fost primită cu entuziasm de către toți aleșii poporului.

Deputații puterii, care sunt inițiatorii proiectului de limitare a imunității parlamentare, spun că în prezent, dacă un deputat este suspectat de acțiuni de corupție, procurorii nu pot să-l rețină și să-l percheziționeze decât după ce obțin încuviințarea Parlamentului pentru ridicarea imunității. Dar până când sunt parcurse aceste proceduri, aleșii poporului pot părăsi țara sau pot distruge probe, Astfel, limitarea imunității parlamentarii ar fi necesară pentru a nu admite tergiversarea investigației și trimiterea în judecată a deputaților suspectați de corupție, dar și pentru ca mandatul de parlamentar să nu mai fie privit ca un scut de protecție.

OLESEA STAMATE, deputat PAS: "Nivelul corupției în țara noastră a atins cote greu de imaginat. Or, stimați colegi, corupția politică este cea care dă tonul. Și dacă politicienii corupți nu sunt pedepsiți, dau un exemplu prost întregii societăți. Am avut în legislaturile anterioare deputați care au furat din banii publici, care au cumpărat alți deputați sau s-au lăsat cumpărați, fiind protejați inclusiv de instituția imunității parlamentare."

Deputații Partidului Șor au anunțat că vor susține proiectul de lege în prima lectură, însă cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au spus că nu sunt de acord cu textul inițiativei. Mai mult, ei îi suspectează pe cei din PAS și Partidul Șor de o coordonare a acțiunilor.

OLEG REIDMAN, deputat BCS: "Din câte îmi dau eu seama, corupția nu este o acțiune făcută de un singur om, fie deputat, fie funcționar. Este o acțiune, care e făcută de cineva, în interesul altcuiva... fără ca să uite și de interesele proprii. Poftim! Faceți percheziții și control de răspuns! Veți găsi ceva acolo, veniți în Parlament! Parlamentul va accepta scoaterea imunității."

VLADIMIR VORONIN, deputat BCS: "- Chestia asta, în opinia mea, seamănă cu o afacere între PAS și între ”șorovțî” - Dar protestul de azi tot era afacere??"

Proiectul a fost aprobat în prima lectură cu 60 de voturi ale deputaților PAS și cu patru ale celor din Partidul Șor. Toți cei 25 de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, prezenți în sală, au votat împotrivă. Pentru ca proiectul de modificare a Constituției să fie aprobat în lectură finală, acesta ar trebui să fie susținut de 68 de deputați. Guvernarea dispune de doar 63 de legislatori. Cei de la Partidul Șor spun că ar putea să sprijine modificarea Constituției, dacă Puterea va accepta anularea totală a imunității parlamentare, nu doar pentru cazurile de corupție.

Opinia ta contează. Comentează!