Eclipsa, admirată de milioane de oameni
Externe 9 aprilie 2024, 20:08 | 391

Milioane de oameni au urmărit ieri spectacolul ceresc rar: eclipsă totală de soare, care a traversat Mexicul, Statele Unite și Canada. În total, umbra Lunii a durat aproximativ o oră și jumătate pentru a călători peste cele trei țări. Luna s-a aliniat perfect între Pământ și Soare, cufundând o parte a continentului în întuneric în plină zi, scrie France 24.

În oraș după oraș, strigătele mulțimilor uluite au continuat în timp ce acestea erau cufundate în întuneric în plină zi, potrivit transmisiei video în direct a NASA. Evenimentul a început la ora 18:07 GMT pe coasta Pacificului Mexic. Calea eclipsei a traversat apoi 15 state americane - din Texas până în Maine - înainte de a-și termina cursul în estul Canadei.

Zeci de milioane de oameni au trăit emoția de a fi martorii eclipsei de Soare. Pentru patru minute de întuneric, unii au parcurs și câteva mii de kilometri - au venit din toate statele americane, dar și din multe țări europene. Spectacolul a fost atât de așteptat, încât la Cascada Niagara a fost declarată stare de urgență, din cauza unei invazii a turiștilor în zona din care se vede eclipsa.

Timp de săptămâni, autoritățile americane au dat instrucțiuni de siguranță, inclusiv necesitatea de a purta ochelari speciali pentru a privi Soarele, sub sancțiunea leziunilor oculare grave. În afara benzii de eclipsă totală de 185 de kilometri, locuitorii au putut vedea o eclipsă parțială în Mexico City și New York.

Următoarea eclipsă totală vizibilă în Statele Unite, excluzând Alaska, va avea loc în 2044. Înainte de aceasta, o eclipsă totală va avea loc în Spania, în 2026, mai scrie France 24.

Opinia ta contează. Comentează!