Se redeschid teatrele, începând cu 2 mai; Repetițiile sunt în toi, iar actorii se declară nerăbdători
Cultură 26 aprilie 2021, 19:58 | 1331

Veste bună pentru iubitorii de teatru. Concomitent cu sălile de concerte, și teatrele își vor redeschide ușile pentru spectatori începând cu data de 2 mai. Repetițiile sunt în toi, iar actorii se declară nerăbdători să-și reîntâlneacă spectatorii, după o pauză îndelungată generată de pandemie.

PETRU HADÂRCĂ, Directorul Teatrului Național Mihai Eminescu: "E un spectacol, nu îmi e frică să zic inedit, accesul la spectacol îl vor avea numai 10 cupluri."

Spectacolul se va numi „Stricere”, e un termen inventat ne-a explicat amabil regizorul. Iar denumirea nu a fost aleasă întâmplător ci dimpotrivă, „s-a copt la foc mic” până a ajuns să redea ceea ce a încercat Mihai Fusu să arate prin acest spectacol - strigăt și tăcere, emoțiile pe care le trăiește fiecare cuplu.

MIHAI FUSU, Regizor Teatrul Național Mihai Eminescu: "Este un spectacol imersiv, în care spectatorii care vor veni, vor fi invitați, ei înșiși să devină și actori, ei vor fi parte a spectacolului."

Pe scena teatrului au fost improvizate zece încăperi dintr-o locuință, cum ar fi sufrageria, bucătăria sau dormitorul. Fiecare cuplu va trece prin cele zece boxe, unde va trăi momente rupte din filme, dar provenite din viață.

MIHAI FUSU, Regizor Teatrul Mihai Eminescu: "De fiecare data spectatorii vor veni în spațiul comun, vor vedea niște cadre, care vor fi cumva legate într-o idee, după care vor pleca câte doi în fiecare dintre aceste camere, în care se întâmplă o scenă - unde ei vor fi martori ai acestei scene, care este imprimată de actori audio."

În fiecare încăpere vor fi câte două perechi de căști, pe care spectatorii le vor utiliza ascultând replicile actorilor. Astfel, vor trece prin ei anumite momente.

La Teatrul Național de Operă și Balet l-am găsit pe maestrul Nicolae Dohotaru în toiul repetițiilor. Acesta ne-a spus că sala este pregătită pentru a primi din nou spectatori. Ceva mai complicat a fost însă să ajusteze spectacolele de operă, așa încât să dureze până la două ore.

NICOLAE DOHOTARU, Director artistic Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu: "Este foarte complicat pentru noi, pentru că nu este un simplu concert, cum să scurtezi un spectacol de operă ca să nu se știrbească din concepție, din formă? Până acum parcă ne-a reușit am prezentat câteva spectacole și un pic le-am ajustat."

Și Sala cu Orgă este gata să-și redeschidă larg ușile pentru spectatori. Așa cum până la încheierea stagiunii a mai rămas foarte puțin timp, iubitorii de muzică clasică mai au o șanse să savureze live câteva concerte.

LARISA ZUBCU, Director Sala cu Orgă: "Din luna mai, începem să ne pregătim pentru festivaulul Bach. Suntem gata, suntem bucuroși, experiență de a oferi sala unui public mai mic avem, să cânți pentru sala goală nu este simplu, dar și cam ciudat."

Începând cu data de 2 mai, va fi reluată activitatea teatrelor. Acestea, la fel ca și alte activități teatral-concertistice, dar cu o limitare: vor trebui să activeze cu sălile aproape goale - mai exact, cu o prezență de cel mult 30 la sută.

Opinia ta contează. Comentează!