Autoritatea Națională de Integritate susține că examinează declarația cu privire la bunurile, pe care le-ar deține Captari
Justiţie 22 februarie 2021, 19:27 | 1421

Comisia Națională a Pieței Financiare a reacționat la investigația Jurnal TV, în care a fost vizat membrul Comisiei, Victor Captari. Instituția anunță că a sesizat SIS-ul și CNA-ul. În același timp, Autoritatea Națională de Integritate susține că examinează declarația cu privire la bunurile, pe care le-ar deține Victor Captari.

Acum trei săptămâni, echipa Jurnal TV a realizat o investigație despre membrul Consiliului de Administrație a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Victor Captari, care fiind condamnat, continuă să dețină o funcție publică. El a fost implicat într-un accident rutier, pe 29 aprilie 2017, în urma căruia a decedat un adolescent de 14 ani. Impactul a avut loc în localitatea de baștina a funcționarului, Costiceni, din Noua Suliță, regiunea Cernăuți. După mai bine de trei ani de la producerea accidentului, în care a murit un om, nu este clar cum a fost posibil ca lui Captari să-i fie prelungit mandatul de membru al Consiliului de Administrare a instituției.

VALERIU CHIȚAN, PREȘEDINTE CNPF: "Acum trei săptămâni, am făcut sesizări către autoritățile de resort, în special Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție privind oportunitatea verificării celor relatate de mass-media vizavi de persoana care este angajată al CNPF."

O altă circumstanță neelucidată în privința integrității lui Victor Captari o constituie declarația de avere și interese. An de an, el scapă din vedere veniturile și proprietățile soției, de exemplu un automobil Toyota Lan Criuser, care a fost implicat în accident.

MARIA DASTIC, purtător de cuvânt al ANI: "Orice subiect al declarării trebuie să includă în declarația de avere și interese personale toate bunurile mobile și imobile, din țară sau de peste hotare, pe care le deține fie el, fie membrii familiei, concubina sau concubinul."

Dacă accesăm site-urile ucrainene, aflăm că membrul CNPF deține câteva firme nedeclarate la ANI. Totuși, autoritatea examinează investigația cu privire la bunurile pe care le-ar deține Victor Captari.

MARIA DASTIC, purtător de cuvânt al ANI: "Pe numele subiectului pe care dvs îl aveți vizat în investigația jurnalistică este inițiat un control al averii."

Solicitat să comenteze situația, Victor Captari ne-a declarat că o va face când va considera el de cuviință, nu când îi cere presa.

SINCRON VICTOR CAPTARI, membru CNPF: "Nu mă interesează mai mult nimic, eu v-am spus că am dreptul la replică, o să vorbesc, când o să hotărăsc eu, dar nu când o să vă băgați cu picioarele murdare în sufletul meu. La revedere."

Anterior, Victor Captari a fost recunoscut în calitate de bănuit în cadrul investigaţiei extinse privind fraudele de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Acesta a fost consilier în probleme politice, pe vremea când liderul PL, Mihai Ghimpu, deținea funcția de președinte interimar al Republicii Moldova. Pană astăzi, nimeni nu explică de ce un funcționar condamnat într-un dosar penal într-o altă țară continuă să activeze și chiar să-i fie prelungit și mandatul pentru încă cinci ani.

Opinia ta contează. Comentează!